Holdt nynazistleir i Telemark i helga. Fredag døde en mann etter vold under gruppas demonstrasjon i Finland

Selvforsvar, sier den norske lederen.

NYNAZISTENE MARSJERER: Den nordiske motstandsbevegelsen holder stadig demonstrasjoner i Sverige og Finland. Her fra Borlänge i mai. Foto: Frihetskamp.net
NYNAZISTENE MARSJERER: Den nordiske motstandsbevegelsen holder stadig demonstrasjoner i Sverige og Finland. Her fra Borlänge i mai. Foto: Frihetskamp.net Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En mann i 20-åra er arrestert, mistenkt for å ha drept en annen mann under en nynazistisk demonstrasjon i Finland, skriver Helsinki Times.

Volden skjedde under Den nordiske motstandsbevegelsens demonstrasjon i Helsinki 10. september. Politiet er av oppfatningen at 28-årige Jimi Joonas Karttunen ble angrepet fordi han spyttet mot de nynazistiske demonstrantene.

Avhørt

Et øyenvitne forteller til Hufvudstadsbladet at 28-åringen ble slått i bakken av «et spark ut av intet». Ifølge politiet ble Karttunen liggende blødende igjen på gata, mens medlemmer av Den nordiske motstandsbevegelsen sier han gikk fra stedet på egen hånd.

Vi er ikke en voldelig organisasjon, men ville forsvart oss selv dersom vi ble fysisk angrepet. Haakon Forwald, leder for Den nordiske motstandsbevegelsen i Norge

Den drapsmistenkte mannen deltok i demonstrasjonen og har meldt seg selv til politiet, skriver de i en pressemelding.

Karttunen ble fraktet til sykehus, der han ble avhørt av politiet. Han ble skrevet ut torsdag, men døde en dag seinere.

Den nordiske motstandsbevegelsen i Finland er søsterorganisasjonen til den nynazistiske gruppa som i helga holdt leir i Telemark.

- Vi er en og samme organisasjon, sier Haakon Forwald, Den nordiske motstandsbevegelsens leder i Norge, til Dagbladet.

Ønsker Stor-Norden

Ifølge sitt partiprogram jobber Den nordiske motstandsbevegelsen for å skape en nasjonalsosialistisk storstat med alle de nordiske landene, og mener store deler av verden er økonomisk og militært okkupert av en jødisk elite. De ønsker å sende ut alle som ikke er nordeuropeere eller «nærbeslektede folkeslag».

DEN NORSKE LEDELSEN: Haakon Forwald (i midten) er Den nordiske motstandsbevegelsens leder i Norge. Til høyre partimedlem Tommy Olsen, til venstre Per Öberg fra den svenske partiledelsen. Her fra helgas seminar i Telemark. Foto: Frihetskamp.net
DEN NORSKE LEDELSEN: Haakon Forwald (i midten) er Den nordiske motstandsbevegelsens leder i Norge. Til høyre partimedlem Tommy Olsen, til venstre Per Öberg fra den svenske partiledelsen. Her fra helgas seminar i Telemark. Foto: Frihetskamp.net Vis mer

Under helgas leir i Telemark var et av hovedtemaene hvordan Motstandsbevegelsen skal knuse «homolobbyen». I tillegg fikk deltakerne opplæring i selvforsvar.

Forwald sier verken han eller andre norske medlemmer deltok under demonstrasjonen i Finland, men at han har snakket med folk som var der. De har fortalt at volden mot Karttunen skjedde i selvforsvar.

- Det er ufattelig trist at det gikk som det gikk. Men det er framstilt som om han var en tilfeldig forbipasserende, og det stemmer ikke. Han var veldig aggressiv og spyttet, og var selv delaktig i å sette seg i en slik situasjon, sier Forwald.

Lederen for norgesavsnittet i Motstandsbevegelsen framholder at detaljene rundt dødsfallet er uklare, og at politiet ikke har gått ut med noen dødsårsak.

- Han gikk fra stedet for egen maskin, slår han fast.

- Ikke voldelige

- Kunne noe slikt skjedd i Norge?

- Det er helt umulig å si. Vi er ikke en voldelig organisasjon, men ville forsvart oss selv dersom vi ble fysisk angrepet. Vi ville hatt retten på vår side, sier Forwald.

Han sier Motstandsbevegelsen daglig har aktivitet, og at det i all hovedsak går fredelig for seg.

- I 99 prosent av tilfellene skjer ingenting. Men vi må kunne stå på offentlig sted og dele ut politisk informasjon uten at rabiate meningsmotstandere prøver å stoppe oss, sier lederen.

Han mener det er langt større sjanse for at folk fra Motstandsbevegelsen blir utsatt for vold, enn at meningsmotstandere blir det.

- I Finland er våre medlemmer blitt angrepet med jernrør, og jeg har selv vært i Stockholm og opplevd å bli angrepet med flasker og gatesteiner. Det er et under at ingen er blitt skadd, sier han.

Utelukker ikke vold

Jacob Ravndal, forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), utelukker ikke voldelige episoder fra den norske avdelingen til Den nordiske motstandsbevegelsen.

- De påstår selv at de ikke driver med vold, men bare selvforsvar. Likevel utelukker ikke organisasjonen bruk av vold i forbindelse med en framtidig revolusjon, sier forskeren til Dagbladet.

Han viser til gruppas utspring - svenske nynazister som på nittitallet gikk vekk fra terrorplanlegging, og en løsere organisering, til fordel for en streng hierarkisk struktur - ikke ulikt det nasjonalsosialistene drev med i Tyskland på 1930-tallet, ifølge FFI-forskeren.

Åpne nazister

De fokuserer imidlertid, ifølge Ravndal, på propaganda. Dette i påvente av å vokse til en større og mer slagkraftig organisasjon.

I Norge er venstreekstreme mer voldelige enn høyreekstreme. Jacob Ravndal, forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt

- Det som gjør dem unike i norsk sammenheng, er at de helt åpent går ut som en nazistisk organisasjon, sier forskeren og understreker at grupperingen er relativt ny i Norge.

Her til lands har de blant annet profilert seg på å brenne regnbueflagg, noe som har skapt sterke reaksjoner. Det er en naturlig del av deres ideologi, mener Ravndal.

- De tror på raseteori og også på en jødisk konspirasjon som går ut på å forringe vår kultur. Å fremme homosaken er for dem en del av den forringelsen, sier FFI-forskeren.

Venstreradikale aggressive i Norge

Ravndal sier at Den nordiske motstandsbevegelsen først dukket opp i Norge tilbake i 2003, et forsøk som mislyktes.

Dagens organisasjon ble etablert i 2011 og oppgir ikke medlemsantall, ifølge forskeren. Han tror ikke den er spesielt stor.

KAMPTRENING: Den nordiske motstandsbevegelsen holder stadig kurs i selvforsvar. Foto: Frihetskamp.net
KAMPTRENING: Den nordiske motstandsbevegelsen holder stadig kurs i selvforsvar. Foto: Frihetskamp.net Vis mer

- Den er betydelig mindre enn i Finland og Sverige, og har lenge slitt med å rekruttere. Nå ser organisasjonen ut til å ha fått lov til å drive aktivisme i Norge, noe som har gitt dem økt selvtillit, sier forskeren.

Ravndal gir leder Forwald rett i at Den nordiske motstandsbevegelsen er utsatt for vold fra meningsmotstandere.

- Det har de all grunn til å frykte. I Norge er venstreekstreme mer voldelige enn høyreekstreme, og selv om konflikten ikke er er så stor som på nittitallet, blir aktivister fra høyresiden angrepet av aktivister fra venstresiden med ujevne mellomrom.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer