- Holdt Oslo for narr

Oslo kommune går til frontalangrep på Bane Nor etter at de nå utsetter en utbygging i Oslo.

RASER: Oslo kommune er forbannet etter at utbyggingen av dobbeltspor til Bryn ble forsinket. Foto: Shutterstock / NTB
RASER: Oslo kommune er forbannet etter at utbyggingen av dobbeltspor til Bryn ble forsinket. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag ettermiddag kom nyheten om at Bane Nor utsetter planene om å bygge ut dobbeltspor mellom Oslo S og Bryn.

Det syns byrådet i Oslo at er uakseptabelt, og anklager Bane Nor for å holde byrådet for narr.

- Det kom som et sjokk at Bane Nor nå utsetter planene i fem år. Bane Nor har presset Oslo kommune til å hastebehandle togutbygging i Brynsbakken, for så å kaste kortene få måneder senere. Dette er uakseptabel oppførsel, ikke minst overfor beboerne i bydel Gamle Oslo, skriver byråd for byutvikling Hanna E. Marcussen (MDG) i en pressemelding.

- Uholdbart

Utbyggingen har blant annet ført til at flere har måttet flytte, på grunn av den planlagte utbyggingen.

- Dette er uholdbart. Her har Oslo strukket seg langt og gjort det vi kan for å få planen gjennom i tide, tilsynelatende til ingen nytte. At det kom klager på planen bør ikke komme overraskende på Bane Nor og det forventet jeg at de hadde tatt høyde for, skriver Marcussen.

Utbyggingen innebærer blant annet at flere verneverdige hus på Vålerenga må rives.

- Hele tiden vært tydelige

Bane Nor skriver i en epost til Dagbladet at de har vært tydelige overfor byrådet om hva som trengs for at de skal kunne starte utbyggingen.

Årsaken til at de nå må vente med å bygge ut strekningen, er at de venter på nytt signalanlegg på Oslo S. Det nye anlegget kalles ERTMS.

- Vi har hele tiden vært tydelige på at vi var avhengige av et vedtak senest før påske i år, for å kunne bli ferdige med tiltaket i Brynsbakken før ERTMS. Bystyret strakk seg langt for å godkjenne planen, og bidra til å holde fremdriften, men vi er nå i november og har fortsatt ikke en stadfestet plan. Derfor er det ikke lenger mulig å bygge tiltaket lenger før ERTMS, skriver prosjektdirektør Bettina Sandvin til Dagbladet.

- Viktig

Hun sier at de har tilbudt seg å betale de som bor i området for eiendommene.

- Vi har forståelse for at dette er belastende for berørte grunneiere, og det er derfor vi tilbyr innløsing til disse. Dette er altså et tilbud til de som ønsker å få en avklaring, og det er helt frivillig.

Sandvin understreker at prosjektet er viktig for å bedre kollektivtilbudet i Oslo.

- Dette er et prosjekt som skaper stort engasjement lokalt. Samtidig er tiltaket viktig for å løse opp i en flaskehals som berører veldig mange reisende, skriver Sandvin.

- Ført bak lyset

Også opposisjonen i bystyret reagerer på utsettelsen.

- Det virker som om Bane Nor har ført bystyret i Oslo bak lyset. Vi ble fortalt at det ikke var noe tid til å utrede alternativer. Nå viser det seg at det ikke stemmer, skriver bystyrerepresentant Haakon Riekeles (V) i en epost til Dagbladet.

Riekeles skriver videre at man nå har tid til å få på plass en bedre løsning.

- Da må vi nå gjøre de endringene vi ønsket, men ikke hadde mulighet til i vår. Jeg kommer derfor til å fremme et forslag i bystyret om å endre på reguleringen slik at Bane Nor må utrede lokk over sporene og bevaring av husene, før de kan sette i gang med byggingen, skriver han.

- Jeg er glad for at byrådet reagerer som hun gjør. Da regner jeg med at hun vil støtte vedtak som tvinger Bane Nor å ta Oslo på alvor, skriver Riekeles.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer