Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Influensa:

Holdt på å dø av influensa

Foreldrene oppfordrer andre foreldre til å vaksinere barna sine mot influensa, etter at datteren deres Jade (4) mistet synet.

INFLUENSA: Da fire år gamle Jade Delecia fikk influensavirus type B var hun døden nær. Video: Privat / CNN. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Årets influensasesong har vært tøff for mange. I USA har influensaviruset av typen B spesielt florert blant barn og unge. Denne typen påvirker barn mer enn voksne, skriver CNN.

Fredag rapporterte Centers for Disease Control and Prevention (CDC), en etat underlagt Helse- og omsorgsdepartementet i USA, at det hadde vært dobbelt så mange dødsfall som på samme tid i fjor, blant barn.

Ifølge etaten er det et titalls amerikanske barn som dør av influensa hvert år, og tusenvis blir innlagt på sykehus. De fleste i disse tilfellene har ikke blitt vaksinert.

Spesialist på barnesykdommer på Volvat Majorstuen, Kristine Jensen, sier til Dagbladet at de har sett mer av influensa type B også i Norge denne sesongen, og at man raskt kan teste det fra barnets nese. Likevel sier hun at både influensa A og B er virus de aller fleste barna tåler godt.

- De som bør tenke på å ta vaksine er barn med påvist dårlig immunforsvar, barn med astma som bruker kortison-medisiner, barn som er født for tidlig og barn med hjertesykdom, sier Jensen.

Var ikke vaksinert

En av dem er fire år gamle Jade DeLucia fra Iowa i USA, som fikk kjenne på hvor alvorlig influensaen kan bli.

- Hun er heldig som er i live. Hun er en tøffing, og hun har vært veldig heldig, sier legen hennes Theresa Czech til CNN.

Se video øverst i saken.

Moren Amanda Phillips forteller til CNN at datteren, som ikke hadde blitt vaksinert mot influensa, begynte å føle seg dårlig et par dager før julaften.

Da faren til Jade skulle vekke henne på julaften var hun bevisstløs og glovarm. Foreldrene skyndet seg til legevakten. Da de ankom fikk fireåringen et anfall, skalv ukontrollert og øynene rullet bakover.

Legene bestemte seg for å sende henne i helikopter til barnesykehuset i Iowa City. Foreldrene måtte bli igjen.

BEVISSTLØS: Jade (4) var bevisstløs i sju dager, mens hun lå på barnesykehuset i Iowa City. Foto: Privat
BEVISSTLØS: Jade (4) var bevisstløs i sju dager, mens hun lå på barnesykehuset i Iowa City. Foto: Privat Vis mer

- På det tidspunktet trodde jeg at jeg aldri fikk se henne igjen, forteller moren til CNN.

Dagen etter, på første juledag, fikk foreldrene beskjeden om at influensaviruset hadde ført til en infeksjon i hjernen til Jade, også kalt encefalopati. Ifølge CDC er det en kjent komplikasjon ved influensa, men som forekommer sjelden.

Kunne ikke å se

Jade lå bevisstløs på sykehuset i sju dager, og foreldrenes håp ble svakere og svakere. Czech ga jenta steroider for å roe ned hevelsen i hjernen. Første nyttårsdag fikk foreldrene endelig gode nyheter.

Datteren hadde våknet. Etter hvert som dagene gikk ble hun bedre og bedre. Hun kunne etter hvert prate, sitte og spise. Men så la foreldrene og legene merke til noe.

Da moren hennes satte Jade's favorittkosedyr foran henne i senga, så la hun ikke merke til den. Da de kastet en ball opp i lufta så hun ikke på ballen. De fikk en øyelege til å komme å sjekke øynene hennes, og alt så fint ut. Etter hvert fant de ut at problemet lå i hjernen.

- Infeksjonen har påvirket den delen av hjernen hennes som oppfatter det man ser, og vi vet ikke om hun vil få synet tilbake. Svaret får vi om tre til seks måneder. Hvordan tilstanden er om seks måneder er den tilstand hun kommer til å forbli i, sier legen hennes, Theresa Czech, til CNN.

Hun sier til kanalen at hun er imponert over prosessen til Jade, med tanke på at hun var bevisstløs da hun kom til sykehuset.

VÅKEN: Jade og moren Amanda sammen på sykehuset, etter at fireåringen hadde våknet. Foto: Privat
VÅKEN: Jade og moren Amanda sammen på sykehuset, etter at fireåringen hadde våknet. Foto: Privat Vis mer

9. januar fikk Jade komme hjem igjen. Nå oppfordrer Amanda Phillips andre foreldre fra å ikke vaksinere barna sine.

Både Jade og søsteren ble vaksinert i mars i fjor, og fikk beskjed om at den ville ha effekt i et helt år. Likevel endrer influensaviruset seg for hver sesong, og dermed også vaksinen.

- Veldig sjelden komplikasjon

Spesialist Kristine Jensen sier det er veldig sjelden at det blir så alvorlige komplikasjoner. De vanligste er ørebetennelse og lungebetennelse.

- Jade fikk en slags hjernebetennelse, og det er en veldig sjelden komplikasjon som kan oppstå av flere typer virus. Virus kan formere seg i alle celler i kroppen, også i beinmargen.

Jensen forteller at både barn og voksne har typisk lave verdier av hvite blodceller, og spesielt lymfocytter. Dette gir legen mistanke om influensa, selv uten å ta en test i nesa.

Hun sier at det er ekstra viktig å gi barn febernedsettende, og passe på at de får i seg nok drikke.

- Dersom barna plutselig blir fjerne, og ikke responderer på febernedsettende må man virkelig oppsøke lege raskt, sier Jensen.

Influensa type A er mest utbredt

Lege ved Folkehelseinstituttet, Trine Hessevik Paulsen, sier til Dagbladet at influensautbruddet startet i Norge i uke 52, og vil avta rundt februar eller mars. Hun understreker at de ikke sikkert kan anslå hvor stort utbruddet blir, eller når toppen nås.

Hun forteller at antallet innlagte med influensa var på et middels nivå, og økende. 86 prosent hadde influensa A, mens 14 prosent hadde influensa B.

- For influensa A er det flest innlagte eldre etterfulgt av de yngste barna, mens for influensa B er det flest innlagte barn, sier Paulsen.

Hun sier at det viser at vinterens influensautbrudd så langt er dominert av influensa A, men utelukker ikke at bildet kan endres.

- Vi forventer mye sirkulasjon av influensavirus i mange uker framover, derfor anbefaler vi fremdeles vaksine til personer i målgruppene, sier Paulsen til Dagbladet.

De som anbefales å vaksinere seg er de som har økt risiko for alvorlig influensasykdom, blant annet alle som er 65 år eller eldre, og voksne og barn som er hjerte- og lungesyke. Paulsen trekker også fram at helsepersonell bør vaksineres.