Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Holdt på å dø av vepsestikk

Marianne Ulfsby (41) bare viftet bort vepsen som kravlet i nakken hennes. To minutter seinere falt hun i koma. Vepsestikket tok nesten livet hennes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN/JOMFRULAND (Dagbladet): Vepsestikket i nakken kunne kostet 41-åringen livet, ifølge ekspertene. Hun fikk en kraftig allergisk reaksjon - et anafylaktisk sjokk - og mistet bevisstheten.

Marianne Ulfsby satt sammen med sin svigerinne og koste seg i finværet utenfor hytta på Jomfruland utenfor Kragerø en solfylt ettermiddag. I løpet av to minutter ble idyll til drama.

- Jeg kjente at jeg hadde noe som kravlet i nakken og viftet det vekk. Så så jeg vepsen forsvinne. Jeg husker ikke mer. Jeg ble helt borte, forteller Marianne Ulfsby til Dagbladet.

Men ektemannen Øivind husker alt, som et endeløst mareritt.

- Jeg «kjeftet» på kona, røsket henne i armen, men det var ikke mulig å få noen kontakt, sier mannen, som ringte legevakta i Kragerø med mobiltelefonen.

Blå lepper

- Jeg fikk beskjed om at vi ikke kunne gjøre noe annet enn å sørge for at kona hadde frie luftveier. Hun ble blå rundt leppene, men hadde åndedrett, sier mannen.

Samtidig fikk hyttenaboer tak i en ferierende lege på øya. Ti minutter etter at kvinnen falt i koma, satte han «motgift» i henne - sprøyter med adrenalin. Den første livreddende innsatsen var gjort.

Med varsellys på, tutende horn og mobiltelefonkontakt med legevakta kjørte han fra midten av Jomfruland og ned til brygga for å møte legevaktlegen som kom i taxibåt. Underveis fikk ektemannen også beskjed om at et legehelikopter var på vei fra Arendal.

Livredd

- Det er de tøffeste minuttene i mitt liv. Jeg var redd Marianne skulle dø. Vi var heldige som fikk hjelp fra alle kanter. Legen som satte den første sprøyta, sa etterpå til meg at han ikke ville spådd utfallet om kona ikke hadde fått hjelp raskt, sier Øivind Ulfsby.

Marianne fikk bare med seg små glimt av oppstyret rundt henne.

- Jeg var helt vekk og hadde det egentlig bra, humrer hun.

Hun ble utskrevet etter ett døgns behandling på Sykehuset Telemark i Skien. Et par dager seinere var familien tilbake på hytta på Jomfruland - med bløtkake og vin som takk til gode hjelpere.

- Vepseskrekk? Nei, men jeg har ikke lyst til å oppleve dette igjen, sier Marianne.

Nå er hun utstyrt med EpiPen, en sprøyte med adrenalin. Den skal hun sette i låret straks hvis hun får et nytt vepsestikk. Sprøyta er førstehjelp mot allergisjokk før hun får legebehandling.

SYNDEREN: Marianne Ulfsby ble brakt til sykehus i legehelikopter etter å ha falt i koma på grunn av et vepsestikk. Etter alt å dømme har vepsen stukket henne rett i en blodåre i nakken.
OVERLEVDE: Marianne Ulfsby har fått en livreddende sprøyte hun skal sette hvis vepsen stikker.