REDNINGEN:  En redningsmann henger sammen med italieneren på båre i stroppen på helikopteret opp fra Juvet i Maristigen i ettermiddag. FOTO: PER FLÅTHE/DAGBLADET.
REDNINGEN: En redningsmann henger sammen med italieneren på båre i stroppen på helikopteret opp fra Juvet i Maristigen i ettermiddag. FOTO: PER FLÅTHE/DAGBLADET.Vis mer

- Holdt på å få klatreren rett i hodet

Polsk lege først på ulykkesstedet: - Han hadde flaks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RJUKAN (Dagbladet): Den italienske klatreren som falt ned fra en isvegg i Maristigen på Rjukan i ettermiddag, hadde flaks.

Ifølge politiet har han truffet et skrått platå midtveis, som har dempet mye av fallet på veien ned der han ble liggende. Det var mellom 20 og 25 meter meter under der festet glapp i den loddrette isveggen.

Dagbladet har snakket med en polsk lege, som var først på stedet der italieneren landet.

- Nesten i hodet Italieneren var våken hele tiden.

- Jeg og mine to polske kamerater klatret litt lavere på veggen, og jeg holdt på å få denne klatrereren rett i hodet. Han har fått en hofteskade, men virket til å ha klart seg utrolig bra etter å ha falt om lag 20 meter, sier den polske legen til Dagbladet.

Han vil være anonym. Det er første gang han er på Rjukan for klatre i isveggen, som tiltrekker seg klatrere fra mange land.

Denne veggen ned mot et dypt juv i tungtvannsbyen Rjukan, er et av de mest populære områdene i Nord-Europa for isklatring. Rundt 2 000 isklatrere fra mange land på kloden kommer hit hver vinter.

Ifølge den polske legen var italieneren i et lag på tre klatrere.

 POPULÆRT:  Det var her fra den populære isklatrerveggen på Krokan i Maristigen på Rjukan at den italienske klatreren falt end i ettermdidag. ARKIVFOTO: PER FLÅTHE/DAGBLADET.
POPULÆRT: Det var her fra den populære isklatrerveggen på Krokan i Maristigen på Rjukan at den italienske klatreren falt end i ettermdidag. ARKIVFOTO: PER FLÅTHE/DAGBLADET. Vis mer

Det er stor aktivitet i isveggen i Maristigen om dagen, og Dagbladet så ni-ti klatrere i aksjon etter at ambulansehelikopteret hadde heist opp den skadde italieneren.

Vemork-jubileum Det har vært strålende vintervær over Rjukan i dag, og det var fortsatt flere politi- og redningsfolk i området enn vanlig i forbindelse med 70-års markeringen for Vemork-aksjonen  - en av de mest omtalte sabotasjeaksjonene under andre verdenskrig.

Politiet fikk den første meldingen om ulykken ved 15.20-tiden. 

Helikopteret kunne ikke kande nede i juvet, men bakkemannskaper med båre klatret ned og fikk festet stroppen fra helikopteret.

Ved 18-tiden var italieneren oppe av juvet og ble fløyet vudere til Oslo universitetssykehus Ullevål.

 FOR ULENDT TIL Å LANDE:  Helikopteret kom ikke ned der klatreren lå i ettermiddag. FOTO: PER FLÅTHE/DAGBLADET.
FOR ULENDT TIL Å LANDE: Helikopteret kom ikke ned der klatreren lå i ettermiddag. FOTO: PER FLÅTHE/DAGBLADET. Vis mer