Holdt på å laste 250 kg hasj da de ble overrasket av politiet

Så stakk de tre nordmennene til sjøs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To nordmenn er i dansk politis forvaring etter gårsdagens dramatiske båtflukt utenfor Nordjylland, der en tredje nordmann ble skutt og drept. Den ene av de pågrepne nordmennene er skadd, det samme er en tjenestemann fra dansk etterretningspoliti (PET).

Etter tips fra norsk politi ventet danske tjenestefolk i går kveld på at et stort hasjparti skulle lastes om i havna i Aalbæk, mellom Skagen og Frederikshavn. Dansk politi bekrefter overfor Dagbladet at 250 kilo hasj ble beslaglagt.

- De skulle laste hasjpartiet fra havna til båten da politiet slo til. Da løp alle tre i båten og stakk av, sier sjefpolitiinspektør Claus Hilborg ved Nordjyllands politi.

Forberedt på bråk Ifølge Hilborg kom opplysningene om smuglingsforsøket fra Agder politidistrikt, i en etterforskning som startet mot slutten av fjoråret. Han opplyser at politiet hadde fått informasjon om at de norske smuglerne ankom i en hurtiggående båt, og hadde derfor forberedt seg på komplikasjoner når de tre skulle pågripes.

En av nordmennene ankom i en oppblåsbar speedbåt, en såkalt RIB, mens de to andre ventet på land. Da de stakk til sjøs, tok politiet opp forfølgelsen.

Ifølge Hilborg hadde politiet blant annet rekvirert båt og materiell fra det danske forsvarets marinejegere. Selve aksjonen ble ledet av spesialtrente politifolk som tilsvarer den norske beredskapstroppen (Delta).

- En slik båt er ikke noe politiet normalt kan matche, og vi hadde en «plan B» i tilfelle de skulle stikke av til sjøs. Dette er ikke hverdagskost - det var spesielle omstendigheter i saken som gjorde at disse mannskapene ble koblet inn i aksjonsledelsen, sier Hilborg.

- Avdøde skjøt først Kirsten Dyrmand ved Den uafhængige politimyndighed - danskenes motsvar til Spesialenheten for politisaker - opplyste på en pressekonferanse i dag at de er av oppfatningen at den nå avdøde nordmannen skjøt først.

- Politiet besvarte umiddelbart ilden, og den antatte gjerningsmannen ble drept, sa Dyrmand.

Den drepte nordmannen er født i 1963. Den skadde er født i 1976, mens tredjemann er født i 1985. Sjefpolitiinspektør Hilborg opplyser at den yngste nordmannen blir framstilt for varetektsfengsling bak lukkede dører i Aalborg i ettermidag, der fengslingsspørsmålet også vil bli avgjort for den siktede som ennå ligger på sykehus.

- Åpenbart drapsforsøk Politiet har ikke tatt stilling til om de to overlevende antatte smuglerne skal siktes for skytingen mot politiet.

- Det er åpenbart snakk om et drapsforsøk på politimannen som ligger skadd, men om det bare var den nå avdøde gjerningsmannen som løsnet skudd, er det ikke sikkert det blir noen siktelser for dette, sier Hilborg.

To våpen, blant dem en tjenestepistol, er beslaglagt, i tillegg til den store mengden hasj.

- Vi har funnet et grovkalibret håndvåpen, trolig våpenet det ble skutt med, sier sjefpolitiinspektøren.

Etterforskerne tror flere gjerningspersoner kan være innblandet i saken, men vil ikke uttale seg ytterligere av hensyn til etterforskningen, skriver BT.

Agder politidistrikt bekrefter overfor Dagbladet at de har samarbeidet med sine danske kolleger om saken, men henviser til Nordjyllands politi for kommentarer.

RIB: De tre nordmennene stakk til sjøs i denne oppblåsbare hurtiggående båten, en såkalt RIB. Foto: HENNING BAGGER / NTB SCANPIX
RIB: De tre nordmennene stakk til sjøs i denne oppblåsbare hurtiggående båten, en såkalt RIB. Foto: HENNING BAGGER / NTB SCANPIX Vis mer