I LIVE: Hussein Kazemi ble skutt flere ganger på Utøya. Den siste gangen idet han kastet seg bak en stein i vannet ved Sydspissen av øya. Da politiets beredskapstropp, Delta, ankom øya var han først usikker på om de var ekte politi eller ikke. - Jeg hørte andre spørre «er det ekte politi?», og vurderte der om jeg skulle bli bak steinen og drukne, eller ta sjansen på å reise meg opp.
Da jeg så at politiet begynte å hjelpe de som lå på stranda, reiste jeg opp og satte meg på steinen, forteller han. Foto: Adrian Øhrn Johansen
I LIVE: Hussein Kazemi ble skutt flere ganger på Utøya. Den siste gangen idet han kastet seg bak en stein i vannet ved Sydspissen av øya. Da politiets beredskapstropp, Delta, ankom øya var han først usikker på om de var ekte politi eller ikke. - Jeg hørte andre spørre «er det ekte politi?», og vurderte der om jeg skulle bli bak steinen og drukne, eller ta sjansen på å reise meg opp. Da jeg så at politiet begynte å hjelpe de som lå på stranda, reiste jeg opp og satte meg på steinen, forteller han. Foto: Adrian Øhrn JohansenVis mer

Holdt pusten og gjemte seg bak en stein i vannet

Hussein Kazemi ble skutt både i Kafébygget og ved Sydspissen. I dag vitner han mot Breivik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hussein Kazemi vil i Oslo Tingrett i dag vitne om hvordan Anders Behring Breivik skjøt ham i to omganger, både i Kafébygget og ved Sydspissen på Utøya.

- Jeg er ikke nervøs for å vitne, og heller ikke redd eller nervøs for ham. Jeg vil fortelle om hva som skjedde med oss, sier Hussein til Dagbladet.

Hussein befant seg i Storsalen i Kafébygget rundt klokka 17.30 den 22. juli. Der ble han truffet av flere skudd i begge beina, men til tross for skadene, greide han på tappert vis å ta seg til fots fra bygget.

- Det var forferdelig vondt, sier han.

På vei ned mot Sydspissen fikk han hjelp av to jenter og en gutt. De bant bandasje rundt skuddsårene hans for å stoppe blødningene, og Hussein forteller at han er evig takknemlig for den omsorgen disse tre viste ham.

- Jeg tror de bidro til å berge livet mitt, sier han.

Snakket med Breivik Da de ankom Sydspissen var Hussein tom for krefter. Han så Breivik komme til syne på toppen av bakken, men forsto først ikke at det var drapsmannen som kom gående mot dem, og ble derfor sittende.

- Jeg satt på bakken, og så en mann i politiuniform med et stort gevær rundt halsen kommme mot meg. Da han var helt nærme så han på meg og spurte «Har du sett ham, eller?» Vi pekte i en annen retning og sa vi hørte skudd komme derfra, forteller Hussein.

Omtrent i samme øyeblikk løftet Breivik våpenet og begynte å skyte.

- Jeg kan ikke svømme. Derfor kastet jeg meg i vannet. Han skjøt i vannet rundt hodet mitt, men han traff meg heldigvis bare en gang i foten. Så gjemte jeg meg bak en stein i vannet. Jeg lukket øynene og dukket under vann. Jeg var så sliten at jeg ikke klarte mer, men heldigvis er jeg i live nå, sier han. 

Seks døde Breivik drepte sine siste ofre på dette stedet av øya rundt klokka 18.30 den 22. juli, omtrent samtidig som politiets beredskapstropp, Delta, gikk i land på øya. Hussein gjør seg i dag mange tanker om at skuddene ved Sydspissen var de aller siste som falt på Utøya.

Fem av de Hussein var sammen med der, overlevde ikke Breiviks skudd. I tillegg druknet en person i vannet rett ved.

- Jeg var både blant de første og de siste som ble skutt. På en måte føler jeg meg heldig. På en annen måte tenker jeg på de som ikke var like heldige og døde. Det verste for meg er å se foreldrene, de som mistet barna sine. Det er så vondt at jeg ikke kan tro det, sier han.

Satte seg på steinen Da politiets beredskapstropp gikk i land på Utøya, ble de fort oppmerksomme på alle de drepte og hardt skadde ved Sydspissen.

«Skyting ved sydspissen av øya, sydspissen av øya. Folk ser ut til å være skutt på sydspissen av øya», var en av de første beskjedene som gikk over sambandet.

Hussein husker godt synet av ekte politi nærme seg dem som befant seg ved Sydspissen.

- Da jeg åpnet øynene mine, så jeg først alle de skadde og drepte. Vannet var helt rødt av blod. Politiet sto et stykke fra meg. Jeg hørte andre spørre «er det ekte politi?», og vurderte om jeg skulle bli bak steinen og drukne, eller ta sjansen på å reise meg opp.

- Da jeg så at politiet begynte å hjelpe de som lå på stranda, reiste jeg opp og satte meg på steinen, forteller han.

Det tok ikke lang tid før politiet ble oppmerksomme på ham, der han satt.

- Modigere enn før - En liten gutt kom bort til meg og spurte om jeg var skutt. Jeg svarte ja, og gutten ropte til politiet «han er skutt overalt». Da kom en av politimennene nesten med en gang og hjalp meg. Han var utrolig snill. Han tok blant annet en del av pistolen sin og bandt den til armen min for å stoppe blødningen fra skuddsåret, forteller Hussein.

Han forteller også om hvordan denne politimannen var opptatt av å få sendt ham over Tyrifjorden så fort som mulig, slik at han skulle få medisinsk behandling.

- Han var veldig bekymret for meg, og sørget for at jeg var en av de første som ble sendt over til Utvika. Han så at jeg ikke hadde det bra, sier Hussein.

Det har gått ti måneder, men livet er ikke det samme.

- Jeg er ikke den samme jeg var før dette skjedde. Men jeg føler meg modigere enn jeg har vært før, og tenker at om jeg klarer dette, så klarer jeg alt, sier Hussein.

VITNER Hussein Kazemi vitner i dag mot Anders Behring Breivik. Foto: Privat
VITNER Hussein Kazemi vitner i dag mot Anders Behring Breivik. Foto: Privat Vis mer