Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Holdt rapport unna Stortinget i fem måneder

Stortingsrepresentanter raser over at de bare fikk én arbeidsdag på å lese en sentral rapport før de behandler saken om salg og eksport av brukt forsvarsutstyr.

HEMMELIGHOLDT: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har i fem måneder sittet på en intern rapport om Forsvarets salg av brukt materiell. Én arbeidsdag før saken skal behandles av Stortinget i plenum, deler hun rapporten som analyserer feil ,mangler og forbedringstiltak. Foto: Øistein Norum Monsen og privat
HEMMELIGHOLDT: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har i fem måneder sittet på en intern rapport om Forsvarets salg av brukt materiell. Én arbeidsdag før saken skal behandles av Stortinget i plenum, deler hun rapporten som analyserer feil ,mangler og forbedringstiltak. Foto: Øistein Norum Monsen og privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fem måneder har Forsvarsdepartementet sittet på en intern revisjonsrapport om hvordan Forsvaret selger utrangert og overflødig militært utstyr. Saken startet med Dagbladets avsløring av hvordan norske marinefartøy har endt opp hos paramilitære i Nigeria. I løpet av de fem månedene departementet har sittet på den ferdigstemplede rapporten, har Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité avholdt åpen høring om saken, de har jobbet fram en innstilling og de har forberedt stortingsbehandlingen, som skal skje i dag.

Revisjonsrapporten som Forsvarsdepartementets egne revisorer har laget om saken har vært klar siden 23. november, men først fredag ble den altså delt med komitémedlemmene som har gransket denne saken i over ett og et halvt år.

I går kveld satt flere sinte og frustrerte komité-medlemmer og ni-leste den 139 siders lange rapporten før dagens behandling i et samlet Storting.

- Da jeg så den datostemplingen reagerte jeg sterkt. Vi har vært kjent med at de jobber med en internrevisjon, men ikke før vi fikk dokumentet på fredag visste vi at den var ferdigstemplet 23. november, sier Hans Fredrik Grøvan (KrF).

- Det er jo helt uforståelig at man legger fram en sånn rapport arbeidsdagen før saken skal opp til behandling i Stortinget. Det virker som at de bevisst har holdt rapporten unna Stortinget og nå bare oppfyller den formelle plikten i siste liten, sier Abid Raja (V).

- Det er veldig synd at den kommer så seint. Vi har purret på den og så kom den nå på fredag. Denne helgen var jeg på landsmøte, så egentlig har jeg bare dagen i dag til å lese den, sier Helge Thorheim (Frp), som har vært saksordfører for den omfattende kontroll-saken.

Unndratt bevisst Rapporten gjennomgår og analyserer hvordan Forsvarets salg er organisert, hvilke kontrollmekanismer som har vært der, hvilke som er iverksatt og hvilke ytterligere tiltak som bør settes inn. Rapporten gjennomgår både etiske, strategiske og økonomiske sider ved salg av brukt forsvarsmateriell. Som Dagbladet har avslørt har materiell solgt fra Forsvaret endt opp i konfliktområder som Nigeria, Sudan og Eritrea.

Gårsdagens avsløring i Dagbladet av at Forsvarsdepartementet ikke fulgte reglene da de donerte 70 000 militære stridsrasjoner til Ukraina midt under krigen med Russland, er basert på informasjon som framkommer i denne rapporten.

OPPGITT: Hans Fredrik  Grøvan (Krf) og Abid Q. Raja (V) raser over at Forsvarsdepartementet har hemmeligholdt en revisjonsrapport i fem måneder. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
OPPGITT: Hans Fredrik Grøvan (Krf) og Abid Q. Raja (V) raser over at Forsvarsdepartementet har hemmeligholdt en revisjonsrapport i fem måneder. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Rapporten er midt i kjernen av det Stortinget har undersøkt, sier Grøvan.

Raja stiller spørsmål ved departementets motiver for å ikke dele rapporten med Stortinget tidligere.

- Det kan lett framstå slik at denne rapporten er bevisst  er unndratt fra Stortinget. Hvorfor har de ikke delt denne tidligere når de har sittet på den i fem måneder? Her får vi ei svær blekke som dette rett før debatten starter, og alle skriftlige merknader er skrevet. Det er ikke slik vi skal drive seriøs saksbehandling i en så viktig sak, sier han.

Grøvan stiller også spørsmål ved departementets motiver. Både Grøvan og Raja vil stille forsvarsminister Ine Eriksen Søreide til veggs om hemmeligholdet av rapporten når hun i dag kommer til Stortinget.

Skulle vurderes av flere På spørsmål om hvorfor det tok så lang tid å oversende rapporten svarer departementet at den først skulle vurderes av departementsråd Erik Lund-Isaksen før den ble oversendt ansvarlig fagavdeling for vurdering av anbefalinger, og behov for eventuelle nye tiltak.

- Rapporten måtte også gjennomgås opp mot øvrig pågående forbedringsarbeid. Som internrevisjonens rapport påpeker var flere av rapportens anbefalte tiltak allerede iverksatt før rapporten var ferdigstilt. Flere av internrevisjonens tiltak var således allerede ivaretatt da rapporten ble overlevert til departementsråden. Enkelte av tiltakene er fortsatt under oppfølging og implementering i departementet og i etatene, sier spesialrådgiver Birgitte Frisch.

FIKK PEPPER: Kontrollkomiuteens innstilling kom 15. mars og der stilte flertallet seg bak krass kritikk av forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen, som her intervjues. I bakgrunnen på høyre side - fra v.: Hans Fredrik Grøvan (Krf), Helge Thorheim (Frp) og Abid Raja (V). 
Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
FIKK PEPPER: Kontrollkomiuteens innstilling kom 15. mars og der stilte flertallet seg bak krass kritikk av forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen, som her intervjues. I bakgrunnen på høyre side - fra v.: Hans Fredrik Grøvan (Krf), Helge Thorheim (Frp) og Abid Raja (V). Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart