Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anne-Elisabeth Hagen antatt kidnappet

Holdt saken skjult i 70 dager. Nå renner tipsene inn

Etter at milliardær Tom Hagen 31. oktober i fjor fant flere lapper i hjemmet sitt, skal politiet ha blitt varslet raskt.

PREGET: Rolf Arne Letvik (64) er venn og nabo til bortførte Anne-Elisabeth Hagen. Han skjønte fort at noe var galt og er svært fortvilet over at det har gått så lang tid uten en løsning. Video: Jesper Nordahl Finsveen og Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var milliardær Tom Hagen (68) som selv skal ha funnet en lapp i sitt eget hjem 31. oktober i fjor.

Kona Anne-Elisabeth Hagen (68) skal da ha vært borte, og det skal ha blitt framsatt løsepengekrav og alvorlige trusler om at noen ville bli drept eller skadd om politiet ble varslet eller om mediene omtalte saken.

Funnet ble gjort på halloween. Det er nøyaktig 70 dager siden i dag. Siden er det ikke kommet noen livstegn fra den savnede kvinnen, og politiet mener hun er kidnappet og at motivet er økonomisk.

I dag kom politiet for første gang med offentlig informasjon om saken, noe som har ført til en rekke tips fra publikum.

- Varslet etter flere dager

Politiet har i en lang tid drevet en skjult etterforskning, og familien håper at dagens offentliggjøring av saken vil føre til at familien får kontakt med kidnapperne.

Det er fortsatt ikke bekreftet når Tom Hagen først var i kontakt med politiet. Ifølge VG møtte han en sivil patrulje på en bensinstasjon bare timer etter forsvinningen.

Politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt ønsker ikke å bekrefte når eller hvordan de ble varslet overfor Dagbladet onsdag kveld.

FALSK TRYGGHET: De angivelige kidnapperne av Anne-Elisabeth Falkevik Hagen skal ha bedt om 9 millioner euro, utbetalt i kryptovalutaen Monero. En falsk trygghet, mener en av Norges største eksperter på kryptovaluta. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

- Jeg kan ikke si noe utover det jeg sa på pressekonferansen tidligere i dag. Vi har etterforsket saken i flere uker, sier han til Dagbladet.

- Vi får kommentere dette når vi ser at det er riktig å gjøre det, sier han.

En nabo som NRK har snakket med har imidlertid fortalt at en mann og en kvinne som sa de var fra politiet sto i nabolaget på ettermiddagen 31. oktober.

- De sa de lette etter en 13 år gammel jente som var forsvunnet og spurte de om de kunne sitte inne hos oss og følge med gjennom vinduet. De satt der i seks timer, men da klokka ble 22.30 ba jeg dem om å gå. Da satte de seg i bilen og satt der hele natta, forteller naboen til NRK.

Løsepengekrav

ÅSTED: Anne-Elisabeth Hagen skal ha blitt bortført fra sitt eget hjem i Sloraveien i Lørenskog 31. oktober i fjor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ÅSTED: Anne-Elisabeth Hagen skal ha blitt bortført fra sitt eget hjem i Sloraveien i Lørenskog 31. oktober i fjor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

De mistenkte kidnapperne skal ha framsatt et krav på 9 millioner euro (85 millioner kroner) i kryptovalutaen Monero. Det er også via denne kanalen det skal ha blitt opprettet en kommunikasjon mellom familien og de mistenkte kidnapperne. En slik samtale opprettes når det skjer en transaksjon mellom partene.

Både politiet og familiens bistandsadvokat Svein Holden har imidlertid vært klare på at familien ikke har etterkommet de mistenkte kidnappernes krav om løsepenger.

- Jeg har ikke bekreftet at det ble framsatt et slik krav via Monero, og vil ikke det nå heller, sier politiinspektør Brøske til Dagbladet.

Har fått flere nye tips

Ifølge NRK skal det ha blitt funnet flere mystiske ark i Hagen-parets hus på Fjellhamar i Lørenskog som politiet nå skal ha brakt inn språkeksperter fra utenfor politiet for å analysere.

Han vil heller ikke kommentere dette i kveld.

Etter at politiet gikk ut med informasjon om saken i på en pressekonferanse klokka 11.00 i formiddag, har det imidlertid kommet inn en rekke tips.

SAVNET: Politiet mener Anne-Elisabeth Hagen ble bortført fra sitt eget hjem i Lørenskog, 31. oktober i fjor. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det har kommet inn tips, men jeg vil ikke kommentere noe antall nå. Men det har definitivt kommet inn etter pressekonferansen. Nå handler det om å bearbeide disse tipsene og se hva de inneholder. Dette skjer forløpende. Det er altfor tidlig å si noe om innholdet i disse tipsene eller hvor interessante de er, sier han.

Politiet har foreløpig ikke indikasjoner på om Hagen befinner seg i Norge eller utlandet eller om hun har blitt holdt på det samme stedet i hele perioden hun har vært savnet.

Familiens bønn

Familiens bistandsadvokat Svein Holden ble formelt oppnevnt som bistandsadvokat for Hagen-familien i månedsskiftet november / desember i fjor.

- Jeg vil ikke kommentere noe om når familien varslet politiet eller hvilken kontakt jeg hadde med familien før jeg ble oppnevnt som bistandsadvokat.

Holden ønsker heller ikke å kommentere truslene som skal ha blitt framsatt mot familien, men følger at de så langt har fulgt politiets råd om å ikke utbetale løsepenger.

- Familien ønsker å komme i kontakt med dem som har Anne-Elisabeth i dag. De ønsker en bekreftelse på at hun har det bra og er i live, sa han.

- Da vil familien være innstilt på å gå i en prosess for å få henne trygt hjem igjen.

UNNGIKK OFFENTLIGHETEN: I oktober 2018 forsvant Anne-Elisabeth Hagen fra hjemmet sitt i Lørenskog. Politiet mistenker kidnapping. 68-åringen er gift med milliardær Tom Hagen, en mann som har holdt en lav profil i offentligheten. Foto: Eivind Yggeseth / Politiet Vis mer Vis mer

På spørsmål om en slik prosess kan bety løsepenger, verken bekrefter eller utelukker Holden dette.

Advokaten forteller at han og familien nærmest daglig har hatt kontakt med politiet om kidnappingssaken. I går, én dag før politiet gikk ut med offisiell informasjon om saken, ble flere i Hagens nærmeste krets varslet om saken.

Eiendoms- og kraftinvestoren Tom Hagen er ifølge Kapital god for over 1,7 milliarder kroner, og er nummer 172 på deres rikingliste. Han og Anne-Elisabeth ble gift allerede som 19-åringer og har tre voksne barn og flere barnebarn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!