- Holdt sitt livs tale

Statsminister Gordon Brown visste at det sto om framtida i Labour-skjebnemøte.

SKJEBNEMØTE: Storbritannias statsminister Gordon Brown forlater skjebnemøtet i Underhuset i parlamentet, der det ble klart at han skal styre Storbritannia videre. Foto: AFP/SCANPIX
SKJEBNEMØTE: Storbritannias statsminister Gordon Brown forlater skjebnemøtet i Underhuset i parlamentet, der det ble klart at han skal styre Storbritannia videre. Foto: AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| LONDON (Dagbladet): Litt over klokka 20.30 norsk tid i går kveld var Gordon Browns skjebnemøte over. Da hadde Det britiske arbeiderpartiets parlamentsgruppe i halvannen time diskutert sin egen leder i et av Underhusets møterom — med hovedpersonen selv meget til stede.

—Han holdt sitt livs tale, kommenterte kulturminister Ben Bradshaw etterpå, ifølge The Guardian.

Flere Labour-medlemmer hadde et håp om at møtet skulle resultere i et flertallsvedtak, som ville bety at man kunne stemme over Browns framtid som leder — og på den måten få ham kastet.

Men kuppforsøket ble stoppet i går kveld: Statsminister Gordon Brown får styre både partiet og Storbritannia videre, til tross for noen svært stormfulle vårmåneder — som er blitt til orkan de siste dagene.

Partiskuta har digre hull i baugen etter historisk dårlige resultater i både lokal- og EU-valget sist uke, og en rekke av de mest sentrale regjeringsmedlemmene har valgt å hoppe over bord.

Men Brown skal ha overbevist de gjenværende i går.

— Den velgeren som hadde hørt ham i kveld, ville ikke vært i tvil om at han er den beste personen til å lede landet, sa ministeren for Wales, Peter Hain, ifølge Guardians nettside.

Rapportene går også ut på at statsministeren skal ha uttrykt vilje til å bli flinkere til å lytte til sine partifeller. Jobben med å snu opinionen er imidlertid fortsatt knallhard for Brown, noe som oppsummeres greit i kommentarfeltet på den nevnte nettsida:

— Det er betegnende at Brown leverer sitt livs tale til sitt eget parti, i stedet for til offentligheten. Det oppsummerer hele problemet, skriver en debattant fra folkedypet.