Holdt Siv Jensen i mørket i 18 dager

Det tok 18 dager fra Jøran Kallmyr meldte til Statsministerens kontor (SMK) at au pairen hans var utvist fra Norge til han informerte partileder Siv Jensen.

Holdt Siv Jensen i mørket i 18 dager
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Har du tips i denne saken? Kontakt oss på 24 00 00 00 eller på 2400@db.no.

I dag avslørte Aftenposten at Jøran Kallmyr, Fremskrittspartiets sjuende justisminister siden 2013, hadde en au pair boende hos seg i to måneder uten at au pairen hadde papirene i orden.

Kallmyr sier, noe også au pairen bekrefter, at hun bare bodde hos familien Kallmyr uten å jobbe. Det mener UDI ikke holder.

9. mai ga UDI henne avslag på opphold i Norge og én dags frist på å forlate landet.

- Jeg er nå blitt klar over at det kanskje ikke er riktig at man flytter inn før man har vært hos politiet. Det burde jeg selvsagt ha dobbeltsjekket. Det gjorde jeg ikke, og det tar jeg selvkritikk for, sier Kallmyr til Aftenposten.

Jensen: - Til orientering

Allerede dagen etter, 10. mai, informerte justisminister Kallmyr Statsministerens kontor (SMK) at au pairen hans hadde blitt utvist fra Norge.

Men det tok 18 dager før partilederen hans og finansminister Siv Jensen fikk beskjed.

- Jøran Kallmyr informerte meg om denne saken i går og det tar jeg til orientering. Jeg har stor forståelse for at det er krevende å få hverdagen til å gå opp med fire små barn og to foreldre i full jobb. Men det er selvfølgelig viktig at reglene følges, sier Siv Jensen til Dagbladet - og det er alt hun ønsker å kommentere i dag.

Jøran Kallmyr utdyper ikke overfor Aftenposten hvorfor det tok 18 dager å informere partileder Jensen, men han husker ikke om det skjedde kort tid etter at avisa begynte å ta kontakt med kilder i saken.

Justisministeren forklarer i en e-post til Dagbladet sent onsdag kveld hvorfor han ikke informerte Siv Jensen tidligere.

- Jeg er ingen direkte part i saken. Forvaltningssaken er et anliggende mellom au pairen og UDI. Det var likevel naturlig å varsle SMK som arbeidsgiver om forholdet når jeg ble kjent med utreise. Dette ettersom UDI er en underliggende etat til Justis- og beredskapsdepartementet. Det vil nå også bli foretatt en habilitetsvurdering.

- Jeg informerte Siv Jensen da dette ble en mediesak, skriver Kallmyr.

Kjernen i den videre saken blir om au pairen var gjest - uten å jobbe - eller om hun jobbet i perioden hun bodde hos familien Kallmyr uten å ha papirene i orden.

- Var gjest

Ingvild Boe Hornburg, advokat til au pairen, rister på hodet over UDIs varsel om utvisning.

- UDI mener at hun har jobbet som au pair i perioden da hun var gjest, altså fra 22. august til 10. oktober i fjor, forklarer Hornburg til Dagbladet.

Derfor fikk au pairen altså offisielt avslag på sin søknad om å få være au pair for familien Kallmyr. Det avslaget kom 9. mai i år, og hun fikk da beskjed om å forlate landet innen et døgn, noe hun ifølge advokaten gjorde.

I hele perioden hun har jobbet hos Kallmyr, har den unge kvinnen altså hatt opphold som au pair, men praksis er at man må søke på nytt hvis man bytter familie.

Hun flyttet inn til familien Kallmyr, som har fire barn, 22. august i fjor.

Omtrent samtidig sendte hun søknad om å få lov til å jobbe som au pair for Kallmyr-familien.

I tillegg til å elektronisk levere sin søknad på nettsidene til UDI, innebærer søknadsprosessen at man møter opp hos politiet.

Det fikk hun imidlertid ikke gjort før halvannen måned seinere, altså 10. oktober i fjor, på grunn av ventetid hos politiet.

Nekter for å ha jobbet

I mellomtida bodde hun hos Kallmyr - men hun nekter hardnakket på at hun har jobbet i disse ukene.

- Hun byttet familie, og i påvente av at hun fikk au pair-tillatelse, måtte hun ha et sted å bo. Da er det helt vanlig praksis at man flytter til den nye familien, men da er man der som gjest, og det har hun forklart UDI også. Det samme har Kallmyr sagt. UDI har lagt til grunn at hun likevel har jobbet, sier Hornburg.

Etter at au pairen forlot landet, skal hun ha fått et varsel om utvisning fra Schengen-området som følge av at hun har jobbet og oppholdt seg ulovlig hos landets justisminister.

I dette varselet skriver UDI - ifølge Hornburg - at au pairen har jobbet og oppholdt seg ulovlig i Norge helt siden 22. august, noe som Hornburg mener er beviselig feil.

- Jeg sitter nå og skriver på tilsvaret fra UDI, og skjønner ikke at dette medfører riktighet. Du har uansett lov til å jobbe når du først har vært hos politiet. Det framstår uklart hva UDI her mener, og jeg tror det hele beror på en stor misforståelse. Det kan ikke være riktig, sier Hornburg, som sier hun håper å sende tilsvaret allerede i morgen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer