Holdt som gissel i 15 timer

Tommy Larsen (34) var på vei til et diskotek i Rio deJaneiro da to menn skjøt sjåføren og dro ham ut av taxien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 14- 15 timer ble han holdt fanget og truet på livet. Vel hjemme i Norge forteller han om de dramatiske timene, som satte i gang et stort apparat for å få ham fri.

- Ranerne truet oss med våpen og ville ha pinkoden til visakortet mitt. En av dem puttet pistolen i munnen min og skrek «numero, numero». Jeg tenkte på barna mine, og at jeg kanskje aldri ville se dem igjen. Jeg torde ikke annet enn å samarbeide, sier Tommy.

Larsen var på en sårt tiltrengt ferie i den brasilianske storbyen, for å hvile ut etter en tung periode både på jobben og privat. Han hadde møtt ei lokal jente. Sammen med ei av hennes venninner skulle de på diskotek 29. januar i fattigstrøket - favelaen.

Skutt i veikryss

Da de satt i taxien, startet marerittet: - Plutselig hopper det fram to menn med pistoler. Sjåføren begynte å slåss med en av dem, og ble skutt. Jeg ble dratt ut sammen med jentene, og de trakk oss med inn i et skur, sier han.

De ble kommandert ned på gulvet, og påsatt håndjern bak på ryggen. I timene som fulgte måtte de vente på to av ransmennene, som var ute for å tømme kontoen til Larsen. Tre menn var i skuret.

- Etter hvert gikk det opp for meg hva som foregikk, og jeg tenkte: «Kommer jeg helskinnet fra dette?» De røykte marihuana hele tida, og satt med skarpladde våpen, forteller han.

Da de hadde fått ut rundt 3000 kroner, kom de tilbake og forlangte mer. Tommy og jentene ble flyttet over i en leilighet like ved, og han fikk bind for øynene.

Krevde løsepenger

- Jeg hørte lyder som tydet på at en av ransmennene hadde sovnet. Men jeg torde ikke bevege meg, fordi jeg ikke kunne se om det var flere i rommet.

Ranerne endret taktikk, og holdt opp et ark påskrevet en pengesum tilsvarende 125000 kroner. Med en pistol mot hver tinning og en kniv mot halsen ble han truet til å ringe en kollega i Norge.

- En av jentene måtte være tolk. De truet igjen med å skyte oss hvis jeg ikke skaffet pengene. Men de hadde bare et kontantkort som gikk ut, og ga opp da jeg ble brutt gang på gang.

Varslet norsk politi

Kollegaen varslet umiddelbart lensmannen i Svelvik, som slo full alarm.

- Vi tok saken meget alvorlig og varslet Interpol-avsnittet i Kripos, og fikk tak i Tommys nærmeste pårørende, forteller lensmann Erik Liaklev.

Et stort apparat ble satt i gang.

I leiligheten i Rio forsto ransmennene etter hvert at de ikke fikk ut mer på visakortet. Utover formiddagen dro de Tommy ut på et kjøpesenter, hvor de ville handle klær med kortet hans.

- De beholdt en av jentene i leiligheten som gissel, og jeg torde ikke å prøve på noe, sier han.

Forsøket på å handle klær på Tommys kort mislyktes, og da så nordmannen sitt snitt til å prøve å komme seg vekk.

Brøt sammen

- Klokka må ha vært to- tre på ettermiddagen, og jeg begynte å bli sliten og forbannet. Jeg forklarte dem at det var en minibank ved hotellet hvor det var lett å få ut penger. Ved et rødt lys bestemte ransmennene seg plutselig for å gå ut av bilen. De truet med å skyte oss hvis vi viste oss på Copacabana, forteller han.

Plutselig var 34-åringen fri, etter et 15 timers mareritt med konstante trusler om å bli skutt. Skjelvende ble han kjørt til hotellet.

- Jeg var dødsredd for å forlate hotellet, og brøt helt sammen. Jeg ringte ekskona og faren min. Det var godt bare å høre stemmene deres.

Litt seinere fikk Tommy bekreftet at jenta som var gissel i leiligheten, var sluppet fri.

- Frykter du at jentene var involvert i kidnappingen?

- Jeg er ikke 100 prosent sikker, men jeg tror ikke det, sier han.

Politiet har gitt Tommy tilbud om oppfølging dersom han ønsker det. 34-åringen synes selv han har fått dramatikken litt på avstand, men frykter en reaksjon.

Vurderer psykologhjelp

- Jeg har fått veldig god behandling av politiet og norske myndigheter etter bortføringen. Jeg ble anbefalt å reise hjem med første fly. Men da jeg fikk roet meg og sovet, valgte jeg å bli de siste to dagene av oppholdet.

Nå har Tommy tett kontakt med lege, og vurderer å oppsøke psykolog for å få profesjonell hjelp.

OPPLEVDE MARERITTET: Tommy Larsen hadde en pistol mot hver tinning og en kniv mot halsen da ranerne forsøkte å true til seg penger. - Jeg torde ikke annet enn å samarbeide, sier han.
GOD KONTAKT: Tommy sammen med den lokale jenta han møtte i Rio.