Holdt som sex-slaver

Innvandrerkvinner mishandlet av sine ektemenn har strømmet til krisesentrene i jula. Flere av dem forteller at de har blitt holdt nærmest som sexslaver av sine norske menn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Norske kvinner har ofte flere alternativer enn kvinner med innvandrerbakgrunn. Vi kan lettere hjelpe dem over telefon. For mange kvinner er krisesenteret eneste mulighet for å få hjelp. Ofte har de blitt mishandlet i flere år før de søker hjelp, sier leder for krisesenteret i Oslo, Turid Dankertsen.

Andelen utenlandske kvinner på krisesenteret i Oslo har økt. Fra 1997 til 1998 økte andelen kvinner med utenlandsk bakgrunn fra 55 prosent til 69 prosent.

- Det er vanskelig å si hva tallet blir i år, men det blir i hvert fall ikke lavere, sier Turid Dankertsen.

Ikke bare Oslo

Det er ikke bare i Oslo at de fremmedkulturelle kvinnene utgjør stadig større andel av klientene på krisesentrene.

I Stavanger var 40 av de 109 kvinnene som bodde på krisesenteret i 1998 utenlandske. 27 av disse var gift med utenlandske menn, 13 med norske. Også her er det mishandling som er årsakene til at kvinnene søker krisehjelp.

I Trondheim var tre av fire som oppsøkte krisesenteret i julen av utenlandsk opprinnelse.

Føyer seg

Enkelte av kvinnene som oppsøker krisesentrene forteller at de nærmest har blitt holdt som sexslaver av sine norske ektemenn. Kvinnene forteller at de gjerne føyer seg, fordi de er redde for å bli sendt ut av landet dersom ekteskapet brytes.

- Vi opplever at utenlandske kvinner er mer isolerte enn norske kvinner. De har også en kulturell tradisjon der mannen har sterkere rett, derfor venter de også så lenge før de tar kontakt. Det har kommet kvinner til oss som har blitt slått i ti år, forteller Turid Dankertsen.

Isolerte

Det finnes ikke noe eget tilbud for fremmedkulturelle kvinner.

- Vi prøver å hjelpe dem til å finne fram i det norske byråkratiet. Ellers får de en seng, noen å snakke med og et tilfluktssted, sier Turid Dankertsen.

De fleste utenlandske kvinnene tør ikke gjøre annet enn å reise tilbake til ektemannen.

- Norske kvinner vil få aksept for å gå fra mannen sin hvis hun blir utsatt for vold. Det samme gjelder ikke for innvandrerkvinner. De har heller ikke det samme nettverket av venner og personer som kan hjelpe dem i en vanskelig situasjon, sier Turid Dankertsen.