Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Holdt tale om sosial ulikhet. Stilte i jakke til 100 000 kroner

Men Hillary Clinton har fortsatt all grunn til å feire etter valgbomba.

SEIERSJAKKA: Hillary Clinton feiret seieren i primærvalget i New York med svigersønnen Marc Mezvinsky (f.h.) dattera Chelsea Clinton og ektemannen og tidligere president Bill Clinton. Det er neppe synlig for det blott øyet at jakka Hillary har på seg koster over 100 000 kroner. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP/NTB scanpix
SEIERSJAKKA: Hillary Clinton feiret seieren i primærvalget i New York med svigersønnen Marc Mezvinsky (f.h.) dattera Chelsea Clinton og ektemannen og tidligere president Bill Clinton. Det er neppe synlig for det blott øyet at jakka Hillary har på seg koster over 100 000 kroner. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I natt kom valgbomba fra USAs største nyhetsbyrå Associated Press. Ifølge deres opptelling av delegater og superdelegater til sommerens landsmøte, har nå Hillary Clinton reelt flertall og vil bli Demokratenes presidentkandidat. Et par timer etter fulgte TV-kanalen CNN opp med det samme.

Annonseringen var overraskende. De aller fleste forventet at denne beskjeden først ville komme etter dagens primærvalgt i New Jersey, allerede før valglokalene har stengt i den mest folkerike delstaten, California.

Clinton selv har ikke offentlig utropt seg selv som vinner, og Bernie Sanders er nok den siste som vil erkjenne at den 69 år gamle tidligere førstedamen, senatoren og utenriksministeren blir partiets presidentkandidat.

- Vi er smigret AP, men vi har fortsatt nominasjonsvalg å vinne. California, Montana, New Mexico, Nord-Dakota, New Jersey, Sør-Dakota, skriver Clinton selv på Twitter, og sikter til de fem primærvalgene som er i gang i dag.

Ei tweedjakke til besvær Bernie Sanders-leiren er nå først og fremst sinte på de etablerte mediene som har utropt Clinton til vinner seks uker før de ubundede superdelegatene stemmer under landsmøtet.

Clinton virker imidlertid å ha vekket mest sinne blant konservative amerikanere med de seineste avsløringene i amerikanske medier.

I april vant Hillary Clinton det viktige og jevne primærvalget i delstaten New York. Under seierstalen i New York City på kvelden 19. april, snakket Clinton om økonomisk ulikhet blant amerikanerne, men det er noe helt annet enn innholdet i talen som har fått oppmerksomhet.

New York Post kunne søndag melde at Clinton hadde på seg ei jakke fra det italienske motehuset Giorgio Armani.

Prislapp: 12 495 dollar (101 406 kroner etter dagens kurs).

Endret garderobe Avisa melder videre at Clinton har skiftet stil markant fra sin tid som både utenriksminister og senator, og at hun da stort sett var å se i formelle dressantrekk.

Clinton fortalte i 2014 at hun og ektemannen «ikke bare var fullstendig blakke, men hadde gjeld da vi forlot Det hvite hus». Clinton selv har tjent titalls millioner bare på å holde taler etter at hun gikk av som utenriksminister i 2013.

Ifølge New York Post har Clinton nå rettet blikket mer mot europeiske designere av luksusklær. I tillegg har hun ansatt førstedame Michelle Obamas tidligere rådgiver Kristina Schake, som skal forme Clintons stil og gjøre henne mer tilgjengelig for folk flest.

PR-rådgiver og moteekspert Patsy Cisneros sier til avisa at Clinton må ha brukt et sekssifret dollarbeløp for å fornye garderoben.

Også nyhetskanalen CNBC har også omtalt jakka i det grove ullstoffet tweed fra Armani, og påpeker videre at Republikanernes kandidat Donald Trump ofte er å se i dresser fra det italienske merket Brioni - gjerne med en prislapp på opp mot 60 000 kroner.

- En ordentlig hykler Sjefstrateg og kommunikasjonssjef for Det republikanske partiet, Sean Spicer, klarer ikke å styre seg på Twitter.

ARMANI: Jakka i det solide ullstoffet tweed fra det italienske designermerker Giorgio Armani. Foto: NTB scanpix
ARMANI: Jakka i det solide ullstoffet tweed fra det italienske designermerker Giorgio Armani. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Hei, jeg er akkurat som deg: Hillary Clinton gikk med jakke til 12 495 dollar under tale om økonomisk ulikhet, skriver han.

- Kunne. Ikke. Funnet. Det. Opp, kommenterer spaltist for den konservative TV-kanalen Fox News, Monica Crowley.

- Hillary Clinton er en ordentlig hykler, skriver hennes kollega Richard Grenell.

Favoritt Jakka er neppe det Hillary Clinton tenker mest på i disse dager, uansett hvor mye Donald Trumps støttespillere nå begynner å rette skytset mot henne i forkant av den formodentlige valgkampen mellom de to.

Clinton har hatt et fortrinn på meningsmålingene i California lenge. Selv om en av de siste meningsmålingene, fra den respekterte California-avisa Los Angeles Times og University of Southern California, gir en Clinton ledelse på ti prosent, er enda ferskere målinger mer bekymringsfulle for Clinton leiren.

En meningsmåling fra det respekterte instituttet Field og de siste meningsmålingene fra nasjonale medier, gir Clinton en ledelse på bare to prosent.

Dermed kan det bli spenning i California. Seier for Sanders vil bli ydmykende for Clinton, mens det er stor usikkerhet hva et Sanders-tap vil føre til. Sanders har tidligere sagt at han vi gi alle velgere muligheten til å stemme på ham under primærvalget i District of Columbia 14. juni, som er det aller siste i valgkampen.

Ifølge nattas tellinger fra amerikanske medier har Clinton så langt vunnet 1812 landsmøtedelegater i primærvalgene. I tillegg har hun støtte fra 571 såkalte superdelegater, ifølge AP.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!