Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Holdt tett om «monstre i prestestaben»

William Lynn ble i dag USAs første prest dømt for å skjule overgrep mot barn.

HISTORISK DOM:  Monsignor William Lynn er den første kirkelederen som har blitt dømt for å ha beskyttet medprester som begikk overgrep mot barn i USA. I dag ble han dømt til mellom tre og sju års fengsel. Foto: Tim Shaffer / REUTERS / NTB Scanpix
HISTORISK DOM: Monsignor William Lynn er den første kirkelederen som har blitt dømt for å ha beskyttet medprester som begikk overgrep mot barn i USA. I dag ble han dømt til mellom tre og sju års fengsel. Foto: Tim Shaffer / REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Prest og monsignor Willian Lynn (61) fikk i dag tre til seks års fengsel for å holde katolske presters overgrep skjult og sette barns liv i fare.

Overgrepene, som er blitt gjort mot barn, har foregått over flere tiår av prester i Philadelphia.

Uten at Lynn varslet politiet.

Erkebiskopen uten ansvar Lynn har bevisst overført overgrepsprestene til menigheter som var uvitende om deres fortid og begrunnet det med «helseårsaker», fullt klar over at overgrepene kunne fortsette der.

Slik hjalp han prestene til å fortsette å arbeide for bispedømmet, som de fleste av åra ble ledet av kardinal og erkebiskop Anthony Bevilacqua i Philadelphia, som døde i januar i år.

Erkebiskopen ble aldri tiltalt fordi det ikke fantes nok håndfaste bevis i fjor, opplyste distriktsadvokat Seth Williams, melder avisa The Telegraph.

Bevilacqua hadde alltid hovedansvar for hva som skulle skje med overgrepsprestene, og ifølge avisa tilintetgjorde han skriftlige advarsler om at det fantes tre diagnostiserte pedofile prester, et titalls overgrepsprester og rundt 20 andre mistenkte overgripere i distriktet.

Historisk dom i USA Dommen er historisk i USA siden Lynn nå er den første kirkelederen som er blitt dømt etter en slik anklage. 

I den katolske kirka kan en prest bli utnevnt til monsignor, som er en ærestittel, dersom personen over en viss tid har vist seg fortjent til det.

- Beskyttet monstre Dommer Terea Sarmina var klar i sin sak da hun i dag avsa dommen. Fengselsstraffen skal ifølge henne straffe Lynn for å ha beskyttet «monstre i prestestaben som misbrukte barn» for så å «ødelegge barnas sjel» og ikke hjelpe dem.

«Du vet at  så altfor godt hva som hadde vært riktig å gjøre, biskop Willian Lynn, men du valgte feil», sa dommeren videre.

Ifølge NBC News var Lynn direktør for 800 prester i tidsrommet 1992 til 2004.

Lynn ble derimot frikjent for konspirasjon, melder avisa The Telegraph.

500 overgrepsprester Påtalemyndighetene opplyser også at en anklage fra 1999 - mot en en annen pastor, James Brennan, skal gjenåpnes og bli kjørt for retten.

Han ble anklaget for å seksuelt misbrukt en 14 år gammel gutt.

- Jeg tror Lynns praksis blir gjort i omtrent hvert eneste bispedømme, sa Terenve McKiernan, president i Bishop Accountability, en organisasjon som sporer opp overgrepsprester.

Mer enn 500 amerikanske prester har nå blitt dømt for overgrep, ifølge Bishop Accountability.

Erkjenner ingenting I Kansas City vil en annen biskop møte i retten neste måned for ikke å ha varslet om mistanke om misbruk mot barn. Også denne presten, med navn Robert Finn, og hans bispedømme, har erklært seg ikke skyldig.

Ikke skyldig, mente også Lynn at han var, ifølge CNN.

Hans forsvarsadvokatene mener at monsignoren ufortjent har blitt Philadelphia bispedømmes syndebukk, og de planlegger nå å anke saken.

«I løpet av de tolv åra kunne han fått dårlig samvittighet» overfor barna, og dermed sagt ifra, hevdet imidlertid aktorene.

OVERGREP:  
Mer enn 500 amerikanske prester har nå blitt dømt for overgrep, ifølge Bishop Accountability. Foto: Colourbox
OVERGREP: Mer enn 500 amerikanske prester har nå blitt dømt for overgrep, ifølge Bishop Accountability. Foto: Colourbox Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media