Gjerdrum kommune:

Holdt tett om trangt rør

Eksperter konkluderte for 11 år siden med at røret til Tistilbekken under Fv. 120 var for trangt. Det fikk Statens vegvesen ikke vite. Røret ble aldri byttet. Nå ligger det under raset.

SLO ALARM: Hydrolog Steinar Myrabø slo alarm i 2008 og mente utbyggingen på Ask i Gjerdrum burde stanses. Bildene hans viser hvorfor. Bilder: Steinar Myrabø Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ASK (Dagbladet): Overvann og erosjon er hett tema i jakten på årsaker til kvikkleireskredet i Gjerdrum i romjula, der ti mennesker omkom og et stort antall bygninger, veier og annen infrastruktur gikk med. Dagbladet har tidligere skrevet om varslene fra Naturvernforbundet, grunneiere og golfklubb om overvanns- og erosjonsproblemene omkring Tistilbekken allerede fra 2008.

Gjerdrum kommune bestilte etter varslingen en rapport om problemene fra Asplan Viak. Den forelå i 2009. En av konklusjonene var at røret som leder Tistilbekken under Fv. 120, var underdimensjonert og burde byttes.

Men betongrøret, som er fra 1970-tallet og har en dimensjon på 1000 mm, ligger der fortsatt.

Fikk ikke vite

Statens vegvesen, som fram til nylig har hatt drifts- og vedlikeholdsansvaret for fylkesveien og dermed det omstridte røret, forteller at de ikke fikk informasjon om at et mulig underdimensjonert rør kunne skape problemer lenger opp i vassdraget. Og for fylkesveien var overvann ikke noe problem.

- Vannføringen i røret har ikke medført problemer for fv. 120. Som følge av dette har fylkesveiadministrasjonen ikke vurdert det som nødvendig å bytte røret, sier avdelingsdirektør Cato Løkken i Statens vegvesen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer