BØTELAGT: Et legemiddelfirma er nå bøtelagt etter å ha holdt tilbake cellegift. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix
BØTELAGT: Et legemiddelfirma er nå bøtelagt etter å ha holdt tilbake cellegift. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpixVis mer

Holdt tilbake cellegift for å presse opp prisen

- Fullstendig mangel på moral.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et legemiddelfirma er bøtelagt for å bevisst ha holdt tilbake forsyninger av blant annet medisin mot beinmargskreft, for å presse opp prisene.

Legemiddelet Alkeran har vært så vanskelig å få tak i at norske sykehus har vært nødt til å prioritere mellom ulike pasienter, slik at enkelte ikke har fått behandling.

– Hele dette opplegget har virket merkelig og uforståelig, og det er bra at vi får en forklaring nå, sier kreftprofessor Anders Waage ved NTNU til Dagens Medisin.

Aspen Pharmacare, et stort legemiddelselskap med base i Sør-Afrika, er nå bøtelagt av italienske myndigheter.

Boten er på nær 5,5 millioner dollar, ifølge statnews.com. De har holdt tilbake forsyninger av medisiner for å presse opp prisen med 1500 prosent, for Alkeran og flere andre kreftmedisiner.

– Å bruke kreftpasienter som pressmiddel, viser en fullstendig mangel på moral, sier fagmedisinsk direktør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, til nettstedet.

Madsen sier man ennå ikke kan fastslå om dette har rammet Norge direkte, men bekrefter de langvarige problemene med å få tak i legemiddelet.

(NTB)