DØDE LØRDAG: Kim Jong-il døde lørdag av et hjerteinfarkt. Nyheten ble først annonsert av stats-tv mandag morgen. Her er Jong-il avbildet under en militærparade i Pyongyang som markerte det regjerende partiets 65 år ved makten i oktober i år. Kim Jong-il ble 69 år gammel. Foto: AP Photo/Vincent Yu
DØDE LØRDAG: Kim Jong-il døde lørdag av et hjerteinfarkt. Nyheten ble først annonsert av stats-tv mandag morgen. Her er Jong-il avbildet under en militærparade i Pyongyang som markerte det regjerende partiets 65 år ved makten i oktober i år. Kim Jong-il ble 69 år gammel. Foto: AP Photo/Vincent YuVis mer

Holdt tilbake nyheten om Kim Jong-ils død i nesten to døgn

Analytikere spekulerer i dødsårsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 69 år gamle Kim Jong-il, Nord-Koreas ubestridte leder, døde av et hjerteinfarkt på et tog på lørdag. Ikke en eneste melding om dødsfallet ble imidlertid lekket før mandag morgen, nesten to døgn senere. 

Mediene i Nord-Korea er strengt regulert og overvåket av myndighetene, men hvorfor budskapet om Jong-ils død ble holdt tilbake er enda usikkert.

Det var en gråtende nyhetsoppleser som leste opp budskapet om Jong-ils bortgang, og sørgende nordkoreanere strømmet raskt ut i gatene for å sørge sammen. Ifølge statseid tv ble hjerteinfarktet utløst av «store psykiske og fysiske anstrengelser».

Kun et par timer etter dødsbudskapet ble annonsert, kom det regjerende Arbeidernes Parti og andre statsintsitusjoner med en felles kunngjøring om at Jong-ils yngste sønn, Kim Jong-un nå sitter med makten. Den raske kunngjøringen kan tyde på at myndighetene holdt nyheten tilbake fordi de trengte tid på å komme frem til en enighet om hva som nå skal skje videre.

I kunngjøringen kalles Kim Jong-un «den store arvtakeren til revolusjonen» og «den eminente leder av militæret og folket». Dette er første gang han refereres til som leder siden Kim Jong-il trakk ham frem i offentligheten og utnevnte ham til firestjernes general i 2010.

Ikke forberedt Kim Jong-il ble Nord-Koreas leder i 1994. Da hadde han i over 20 år blitt forbredt til lederrollen av sin far og forgjenger Kim Il-sung. Kim Jong-un derimot, ble offisielt utpekt som sin fars arvtaker i 2010, og har ikke fått like god tid på å forberede seg.

Kim Jong-un er ennå ung og uerfaren og det er usikkert om all makt vil overføres til ham med en gang. Flere analytikere mener hans onkel, Jang Song-taek vil lede landet i en overgangsperiode.

HOLDT DØDSBUDSKAPET TILBAKE: Nyheten om Kim Jong-ils død ble holdt tilbake i nesten to døgn. Jong-il døde av et hjerteinfarkt på et tog på lørdag. Her leser to unge sørkoreanere en ekstrautgave om den avdøde lederen i nabolandet. Foto: REUTERS/Choi Jae-goo/Yonhap
HOLDT DØDSBUDSKAPET TILBAKE: Nyheten om Kim Jong-ils død ble holdt tilbake i nesten to døgn. Jong-il døde av et hjerteinfarkt på et tog på lørdag. Her leser to unge sørkoreanere en ekstrautgave om den avdøde lederen i nabolandet. Foto: REUTERS/Choi Jae-goo/Yonhap Vis mer

Til tross for at Jong-il fikk et hjerteinfarkt og forsvant fra offentligheten i flere måneder i 2008, kom hans død brått på de fleste nordkoreanere.

En obduskjon gjort på søndag bekreftet ifølge stats-tv at det var et hjerteinfarkt som tok livet av ham. Hans far, Kim Il-sung, døde også av et hjerteinfarkt i 1994.

Det plutselige dødsfallet og Kim Jong-ils tilsynelatende forbedrede fysiske helse de siste månedene har reist spørsmål om den offisielle dødsårsaken, skriver Korea JoongAng Daily. Noen analytikere har forsiktig spekulert i om Kim Jong-il kan ha blitt drept eller havnet i en ulykke.

Det har blant annet blitt påpekt at både Jong-il og hans far som døde i 1994, døde utenfor hjemmet eller kontoret. Begge døde også i en periode med intenst press for konsesjoner til omverdenen om Nord-Koreas atomprogram.

SØRGENDE NORDKOREANERE: Nordkoreanske kvinner gråter etter at budskapet om Kim Jong-ils død ble annonsert på stats-tv mandag morgen. Foto: AP Photo/Kyodo News
SØRGENDE NORDKOREANERE: Nordkoreanske kvinner gråter etter at budskapet om Kim Jong-ils død ble annonsert på stats-tv mandag morgen. Foto: AP Photo/Kyodo News Vis mer