TORDENTALE: Statsminister Benjamin Netanyahu gjorde seg i Washington til talsmann for synspunkter på Iran som mange israelere støtter. Men andre spør om det verdt det å legge seg ut med USA. Foto: EPA/SHAWN THEW/NTB SCANPIX
TORDENTALE: Statsminister Benjamin Netanyahu gjorde seg i Washington til talsmann for synspunkter på Iran som mange israelere støtter. Men andre spør om det verdt det å legge seg ut med USA. Foto: EPA/SHAWN THEW/NTB SCANPIXVis mer

Holdt tordentale for Kongressen. Nå kaller de det et valg-stunt

Valg om to uker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Benjamin Netanyahu gjorde seg i Washington til talsmann for synspunkter på Iran som mange israelere støtter. Men andre spør om det verdt det å legge seg ut med USA.

Talen i Kongressen ble sendt på direkten på israelsk TV og radio tirsdag ettermiddag, men det var midt i valgkampen foran valget 17. mars når Netanyahu håper å bli gjenvalgt atter en gang.

Israelske kommentatorer var samstemt i at han leverte en prikkfri framføring, men de sa seg også enig med president Barack Obama i at ingenting nytt ble brakt inn diskusjonen når han kritiserte de USA-ledede forhandlingene med Iran.

Ingen meningsmålinger er tatt opp etter talen, men serien med TV-sendte stående ovasjoner i Kongressen kan bli gode bakgrunnsbilder i TV-reklamer for Netanyahus valgkamp.

Motstanderne hans sier at det var nettopp det som var hovedmotivet hans for å dra til Washington i det hele tatt, men det avviser talsmenn for Likud-partiet.

Netanyahu kan trenge den støtten han kan få i valgkampen. Den nyeste meningsmålingen gir opposisjonsalliansen 24 mandater i Knesset, mens Netanyahus Likud får 21. Likud har likevel større muligheter for å danne koalisjoner med andre.

Opposisjonslederen Isaac Herzog sa at talen var imponerende, men at den ikke gjør noe for å stanse Irans atomprogram. Når applausen har lagt seg, blir Israel stående igjen isolert mens forhandlingene fortsetter uten israelsk påvirkning, sier han.

(NTB)