Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Holdt utenfor kriseforhandlingene: - Udemokratisk

Rødt og MDG fikk ikke være med da Stortinget forhandlet om nye kriseløsninger i natt. Begge partier gir Arbeiderpartiet skylda.

LÅST DØR: Leder i Rødt, Bjørn Moxnes var ikke fornøyd med å bli stengt ute fra forhandlingene. Video: Jostein Sletten. 19. mars 2020 Vis mer

Opposisjonen og regjeringspartiene ble i natt enig om en krisepakke del to til norsk næringsliv og offentlig sektor.

Rødt og MDG ble ikke invitert med på forhandlingene.

Partiene har bare ett mandat hver på Stortinget, men støttes til sammen av opp mot ti prosent av folket på meningsmålinger.

- Udemokratisk

Velgerne til Rødt og MDG har altså ikke blitt representert i det som omtales som en tverrpolitisk enighet i krisetider.

- Det er udemokratisk og synd, oppsummerer Rødt-leder Bjørnar Moxnes på Facebook.

GRÅTEN: Hadia Tajik var på gråten etter drosjetur. Video: NTB. 19. mars 2020 Vis mer

Moxnes sier de andre partiene fortalte ham at det ikke ble forhandlinger om krisepakka i natt, noe det altså ble. Dermed mener han seg ført bak lyset av de andre partiene.

- Vi spurte seinest i går ettermiddag de andre partiene om det ble noen forhandlinger om krisepakka i kveld, men det svarte de at det ikke ble, skriver Moxnes videre.

Gir Ap skylda

Også MDG er rasende på de andre partiene.

- Jeg syns det er unødvendig og uforståelig å ikke ha med to partier i en forhandling mellom opposisjon og posisjonen i en så viktig sak, bare fordi vi er små, sier Une Aina Bastholm (MDG) til Dagbladet.

Hun mener det var Arbeiderpartiet, representert Hadia Tajik i finanskomiteen, sitt ansvar å inkludere Rødt og MDG i forhandlingene.

- Det naturlige er at Arbeiderpartiet, som det største opposisjonspartiet, sørget for at alle partiene var til stede under de reelle forhandlingene. Det er viktig å få med bredden i demokratiet.

Også Moxnes gir Ap skylda.

- Jeg skjønner ikke hvorfor Ap og de andre partiene holdt Rødt og MDG utenfor forhandlingene om krisepakkas del to. Vår erfaring fra krisepakke del én var at resultatet ble bedre av at alle partiene fikk delta, sier Moxnes til Dagbladet.

- Noen ting manglet i krisepakkas del én, ikke minst en avklaring av at folk som blir arbeidsløse skal få økte dagpenger, ikke bare de som blir permittert. Dette skulle avklares i krisepakkas del to, men det har ikke skjedd, fortsetter Rødt-lederen.

Han sier Rødt ville ha kjempet for en løsning for de arbeidsløse.

- Hvis vi hadde fått bli med i forhandlingene. At de utestenger oss og MDG er udemokratisk, uklokt og uheldig for dem som rammes av krisen, sier Moxnes.

BRED ENIGHET: Det var samstemte politikere som i dag presenterte den krisepakka på Stortinget. Video: NTB. 19. mars 2020 Vis mer

Tajik: - Alle er velkomne

Ap-nestleder Hadia Tajik avviser at noen partier er holdt utenfor forhandlingene.

- Rødt og MDG har deltatt i alle finanskomiteens møter, og fått all informasjon som er formidlet til komiteen. Hvilken kontakt som ellers er mellom partiene, er opp til partiene selv, og jeg har ingen ubesvarte henvendelser fra dem, skriver Tajik i en e-post til Dagbladet.

- Jeg får bare ta til etterretning at de likevel sier det de gjør. For Arbeiderpartiet er det et mål å få bredest mulig flertall om alle forslagene, og Rødt og MDG er velkomne til å delta, avslutter Tajik.

Hele Norges coronakart