Hole kommune sier nei til minnesmerke på Sørbråten

Sender saken tilbake til Statsbygg.

MINNESMERKE: Illustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Vinneren er den svenske kunstneren Jonas Dahlberg. Materiale skulle graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den maten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Massene som skulle graves ut, skulle brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB Scanpix
MINNESMERKE: Illustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Vinneren er den svenske kunstneren Jonas Dahlberg. Materiale skulle graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den maten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Massene som skulle graves ut, skulle brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Plan- og miljøutvalget i Hole kommune sier nei til planen om et 22. juli-minnesmerke på Sørbråten ved Utøya og sender saken tilbake til Statsbygg.

- Hvis Statsbygg ikke kan etterkomme våre ønsker, om enten endret sted eller endret utforming på minnesmerket, forutsetter vi at hele tiltaket reguleres og gjennomføres som statlig plan, sier leder Per Christian Gomnæs plan- og miljøutvalget til NTB.

Vedtaket ble fattet mandag kveld med fem mot to stemmer.

Det er såre følelser hos mange i Hole kommune over ikke å ha hatt noen lokal innflytelse over plasseringen av monumentet til minne om 22. juli-ofrene. Bygda er splittet, men i nabolaget som heltemodig reddet 250 ungdommer ut av vannet, er det sterk motstand mot monumentet, selv om det også er ment å hedre deres innsats.

- Vinnerutkastet som skal dele Sørbråten i to med et skår på 3-4 meter, har provosert mange. Det er mange naboer som mener dette er en brutal behandling av en naturperle. Forventningene var nok å få et noe fredeligere og mer lavmælt uttrykk, sa Gomnæs til NTB før møtet.

Prosjektleder Jørn Mortensen i Kunst i offentlig rom (KORO) sa før møtet at dersom planen blir sendt tilbake til Statsbygg, vil det bety forsinkelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer