Høljer for lite - for Helljesen

Selv etter over 50 regndøgn på Østlandet mener NRK-veteranen og bergenseren Geir Helljesen at været ikke er dårlig nok. Han ler av østlendingenes forsøk på å overta nedbørsrekorden fra bergenserne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg skjønner at folk klager, for det har kommet mer regn enn normalen. Men å forsøke å ta nedbørsrekorden, går ikke. Bergensere kan være rause, og låne Østlandet de store nedbørsmengdene en stund, men noen rekord, det blir det ikke, slår Helljesen fast. Med et stort smil.

«Slår» Østlandet

Farsen begynte i går, da værstatistiker Bernt Lie kom med melding om at bergensernes nedbørsrekord på 477 millimeter i november fra 1917 var slått av griseværet på Østlandet. Men Meteorologisk institutt slo straks tilbake.

Bergensrekorden er på 501 millimeter, og stammer fra 1899. Offisielle målinger viser at det bare har kommet 244 mm på Østlandet i november. Det gleder NRK-mannen, som har erfaring fra direktesendinger i regn og storm.

Ikke dårlig nok

- Det er ikke dårlig nok vær på Østlandet, sier han og inviterer de som vil oppleve skikkelig pøsregn til Bergen.

- Det er sunt å se litt humoristisk på det dårlige været, men det er også grunn til å ta det alvorlig. Dersom det er en menneskeskapt klimaendring som fører til at det har blitt så vått på Østlandet, er det et alvorlig varsku, en uhyggelig utvikling. Og det er slett ikke hyggelig for de som får hjem og eiendom ødelagt av de store vannmengdene, sier han.

Men som ekte bergenser har han ingen sympati for østlendinger som klager over regnværet når de er ute og går. For bergenserne er regn en del av identiteten, og Helljesen mener han kan lære østlendingene et og annet om korrekt bruk av paraply i griseværet.

- Jeg husker fra min tid som speider, på leir i Verdal i 1952. Da var bergensspeidernes omkved: «Paraply og godt humør er våre merker nå som før».

VESTLANDSLØSNINGEN: Geir Helljesen mener det ikke finnes dårlig vær, bare dårlige klær...