REGN, SNØ OG GLATT:  I noen deler av Sør-Norge er det verste over, mens andre steder i landsdelen må belage seg på kraftig regn de neste timene. Her fra Drammens havn, Oslo havn og fjellovergangen på Filefjell i morges. Web.camfoto: Drammens havn, Oslo havn og vegvesenet
REGN, SNØ OG GLATT: I noen deler av Sør-Norge er det verste over, mens andre steder i landsdelen må belage seg på kraftig regn de neste timene. Her fra Drammens havn, Oslo havn og fjellovergangen på Filefjell i morges. Web.camfoto: Drammens havn, Oslo havn og vegvesenetVis mer

Høljeregn, snø og vanskelige kjøreforhold

Slik blir det over store deler av Sør-Norge i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Er du rammet av uværet, send bilder til 2400@db.no, eller mms til 2400

(Dagbladet): Denne helga har Meteorologisk institutt måttet hente fram såkalte OBS-varsler for hele Sør-Norge, slik det gjøres anslagsvis 10-20 ganger årlig.

Det blir høljeregn i øst og sør, og vanskelige kjøreforhold i fjellet over det meste av Sør-Norge.

- Øker veldig på - Det blir nedbør i hele dag, sier statsmeteorolog Mariann Foss om forholdene på Østlandet og i Agder-fylkene.
Hun forteller at det i Agder-fylkene har regner over 20 millimeter bare i løpet av natta, men at det der blir litt lettere mot kvelden.

Det dystre værbildet bekreftes av vakthavende hydrolog Lars Evan Petterson i NVE, som har varslet femårsflom for deler av Sør- og Østlandet.

- Regnværet begynte i Agder i går kveld og i natt, og har beveget seg opp hele Sørlandskysten og Østlandskysten. Det har ikke truffet Oslo ordentlig enda. Her kommer det til å øke på veldig utover dagen, sier han til Dagbladet.

Dermed er det fortsatt fare for å få hagen oversvømt, slik Dagbladet skrev om i går.

Torden også - Nå er det i gang her på Østlandet også. Fronten ligger over oss nå, og så kommer det byger i bakkant, med torden, sier Mariann Foss til Dagbladet litt før klokka ni.

Det blir 30 millimeter nedbør eller opptil mye mer i Agder, Telemark, Buskerud, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus, Oppland og Hedmark. I fjellet blir det vanskelige kjøreforhold i Agder, Telemark, Buskerud, Oppland, Hedmark, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag på grunn av snø og vind.

Foss forteller at det nord på Østlandet har kommet litt snø, og at temperaturen ligger litt under null.  Dermed blir det mildt sagt glatte forhold når snøen går over til regn i løpet av timene som kommer - så pass på hvis du skal ut og kjøre.

Skal du over en av fjellovergangene i Sør-Norge er det desto større grunn til å være forsiktig.
- Det er snø i fjellet, og mye vind. Det blåser sterk kuling utsatte steder, sier Mariann Foss.

Femårs-flom Lars Evan Petterson i NVE sier at vannføringen har begynt å stige, men at den ennå ikke har nådd alvorlige nivåer.

- Men det vil fortsette i løpet av dagen. Det vil regne bra på det sentrale Østlandet, sier han. Vi ser på målestasjonene at de øker raskt og det vil fortsette å stige. Både fordi det fortsatt regner, og fordi det tar litt tid før regnet når bekker og elver. Det er alltid en liten forsinkelse, sier han.

På spørsmål om hvor det vil ramme hardest svarer han Telemark, Buskerud og Vestfold.
- Det ser ut til at det regner veldig der nå. Men Stor-Oslo og Akershus kan se ut som det blir verst framover nå, sier han.

NVE forventer imidlertid ikke at de store elvene vil gå over sine bredder.

- Det kan bli problemer enkelte steder med vann i gatene. Løv i gatene i tettbygde strøk kan tette igjen avløpene, men det blir sjelden ordentlig oversvømmelse av en slik femårsflom.

Et lite lyspunkt
På Vestlandet ser det lysere ut, med lite nedbør, men også der er det skumle kjøreforhold til fjells.

På Østlandet det eneste værmessige lyspunktet at det er søndag, slik at mange slipper å gå ut i den skyllebøtta av regn som venter utendørs.