TALTE: Francois Hollande talte i natt til det franske folk og til verden: - Frankrike er igjen rammet av grusomheter, men vi er sterke og vi kommer alltid til å være sterkere enn fanatikerne, sa Hollande. Vis mer

Hollande: - Grusomheter har igjen rammet Frankrike

Frankrikes president Francois Hollande talte til folket i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 80 mennesker skal være drept og flere titalls personer skadd etter at en lastebil kjørte inn i en folkemengde under feiringen av Frankrikes nasjonaldag i Nice, sent torsdag kveld.

Flere av de døde var barn, sa Francois Hollande under en tale i natt like etter 03.40.

ANGREP: Torsdag kveld kjørte en bil inn i en folkemengde, under feiringen av Bastille-dagen i den franske byen Nice. Flere ble drept og skadd i angrepet, hvor gjerningspersonen også avfyrte skudd. Video: Storyful / AP / CNN / Reuters Vis mer

Sjåføren av lastebilen skal ha kjørt nedover Promenade des Anglais i drøyt to kilometer før han ble stoppet. Innenriksdepartementet melder at gjerningspersonen er død, etter å ha blitt skutt og drept av politiet.

Hollande beskrev hendelsen som et terrorangrep.

- Frankrike er under trussel fra islamistisk terrorisme. Vi må vise årvåkenhet og bestemthet, sa Hollande.

- Frankrike er igjen rammet av grusomheter, men vi er sterke og vi kommer alltid til å være sterkere enn fanatikerne, la Hollande til.

Hollande bekreftet at det dreide seg om 77 døde, og at 20 av de mange skadde skal være kritisk skadd.

CLINTON OM ANGREPET: Hillary Clinton uttaler seg om angrepet i Nice. Video: CNN Vis mer

Skal trappe opp i Irak og Syria

- Frankrike skal foresterke operasjonene i Syria og i Irak, sa Hollande.

- Vi skal fortsette å konfrontere dem som angriper oss på vår jord, la han til.

Videre fortalte Hollande at unntakstilstanden som ble innført i Frankrike etter Paris-terroren, skal utvides med tre måneder.

Unntakstilstanden skulle egentlig oppheves 26. juli, men et lovforslag om å utvide den med ytterligere tre måneder, skal til parlamentet for godkjenning neste uke.

Hollande fortalte også at de ville fortsette med planene som ble iverksatt etter Paris-terroren, altså fortsette å ha et økt militært nærvær i landet.

Frankrike skal også utplassere sikkerhetsstyrker ved grenseovergangene.

Feiret nasjonaldagen

Flere tusen mennesker var samlet langs Promenade des Anglais i går for å feire Bastille-dagen, Frankrikes nasjonaldag. Like etter at fyrverkeri-showet var over, begynte angrepet.

Ifølge flere franske og internasjonale medier, deriblant CNNs direktesending, skal gjerningspersonen som førte lastebilen også ha skutt mot folkemengden. Dette er så langt ikke blitt bekreftet av offisielle myndigheter.

I lastebilen skal fransk politi ha funnet våpen og eksplosiver, blant annet granater. Påtalemyndighetene i Paris har åpnet en terroretterforskning.

Hvem gjerningspersonen er, er ikke bekreftet av franske myndigheter, men en politikilde forteller til nyhetsbyrået AFP at det skal dreie seg om en 31 år gammel fransktunisier.

- Sa vi måtte løpe

Norske Espen Kjøløymo (27) var noen hundre meter bak delen av promenaden hvor lastebilen kjørte over og drepte flere titalls mennesker.

- Jeg satt og slappet av, og plutselig hørte jeg folk begynte å rope. Så kom det en hel folkemengde løpende mot meg. Jeg fikk øyekontakt med ei dame som sa at vi måtte løpe fordi det var noen som skjøt, sier Kjøløymo til Dagbladet.

- Dette er det verste dramaet i Nices historie med mer enn 70 ofre, sier ordføreren i Nice, Christian Estrosi, på Twitter.

UD forteller at de er i kontakt med den norske ambassaden i Paris.

- Vi er i ferd med å undersøke om nordmenn er involvert. Vi har foreløpig ingen indikasjoner på det, men det er fremdeles ganske tidlig og situasjonen er uoversiktelig, sier pressekontakt, Ane Lunde, til Dagbladet.

Dagbladet oppdaterer saken.