Hollande: - Hevnen vil bli nådeløs

IS påtar seg ansvaret for Paris-terroren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Følg med direkte her

(Dagbladet): Rett før kl 11 i dag gikk Frankrikes president François Hollande ut og sa at det er IS som står bak terorangrepene i Paris. Angrepene er planlagt fra utlandet med hjelp fra folk i Frankrike, sier den franske presidenten.

- Det er en handling som er planlagt fra utsida, med hjelp fra innsida. Jeg erklærer tre dagers landesorg, sier Hollande.

Han kaller handlingene en krigshandling. I natt sa han at «kampen mot terrorister vil bli nådeløs» da han besøkte ett av åstedene for terroren i Paris.

Kort tid etter Hollands uttalelse påtok IS seg ansvaret for angrepet i en uttalelse.

- Nådeløs hevn Hollande dro i natt til området rundt konsertsalen Bataclan, hvor minst 87 mennesker ble drept. Der uttalte han at Frankrike kommer til å hevne angrepene.

- Hevnen kommer til å bli nådeløs, sa Hollande.

- Når terrorister er i stand til å gjøre slike grusomheter bør de vite at de vil bli møtt med et Frankrike som er bestemt, et Frankrike som er samlet, et Frankrike som står sammen, et Frankrike som ikke lar seg skremme, selv om vi i dag er uendelig beveget av denne tragedien, sa Hollande utenfor konsertlokalet.

Nye IS-trusler IS har publisert en udatert video der gruppa truer med å angripe Frankrike hvis landet fortsetter å angripe den ytterliggående opprørsgruppa, melder blant annet Reuters.

- Så lenge dere fortsetter bombingen, vil dere ikke leve i fred. Dere vil til og med bli redde for å dra til markedet, sier en opprører på arabisk i videoen ifølge NTB.

Han oppfordrer også franske muslimer til å utføre angrep.

Videoen ble lørdag publisert av Al-Hayat Media Centre, som er informasjonsorganet til Den islamske staten (IS).

Flere internasjonale medier har viderebrakt en opplysning om at IS har tatt på seg skylda for angrepet. Dette er ikke bekreftet.

Rukmini Callimachi, reporter i New York Times og ekspert på IS, var blant de første som meldte om det på Twitter. Hun skrev at Al-Hayat Media Center («official publication arm of the Islamic State») hadde publisert meldingen, hvor de omtalte meldingen som et mirakel.

Men andre eksperter, som Charlie Winter, forsker ved Georgia State University, avviser dette, blant annet med henvisning til at det i det daglige nyhetsbrevet fra IS ikke står noe om angrepet.

Callimachi har senere lagt ut en ny melding på Twitter, hvor hun lenker til nettsiden hun sier hun fikk tilsendt hvor IS angivelig tar skylda. Samtidig påpeker hun at nettopp Winter mener meldingen ikke er autentisk.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram