Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tett samarbeid mellom Frankrike og Irak

Hollande: Kampen mot IS forebygger terror

Frankrikes president François Hollande sier kampen mot ekstremistgruppa IS i Irak bidrar til å forhindre terrorangrep i Frankrike.

ALLIERTE: Iraks statsminister Haider al-Abadi (R) og Franrikes president Francois Hollande, før deres møte i Baghdad 2.januar 2017. / AFP PHOTO / POOL / Christophe Ena
ALLIERTE: Iraks statsminister Haider al-Abadi (R) og Franrikes president Francois Hollande, før deres møte i Baghdad 2.januar 2017. / AFP PHOTO / POOL / Christophe Ena Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hollande kom mandag til Iraks hovedstad Bagdad. I møte med franske soldater som trener irakiske spesialstyrker, snakket han om betydningen av å kjempe mot IS i Irak.

– Involvering mot terror her i Irak forhindrer også terrorangrep i vårt eget land, sa Hollande.

Den franske presidenten har mandag møtt sin irakiske kollega Fouad Massoum og statsminister Haider al-Abadi. På en felles pressekonferanse med de to presidentene, understreket Massoum viktigheten av fransk støtte til Irak, både militært og til gjenoppbygging og opplæring.

Allierte

Hollande sa på sin side at Frankrike har tatt både politisk og militært ansvar i Irak. For to år siden var landet i en usikker posisjon, men nå har situasjonen endret seg, sa Hollande.

– Resultatene er der. Daesh er på tilbakegang og slaget ved Mosul er i gang.

Daesh er den arabiske betegnelsen på ekstremistgruppa IS.

Hollande understreket videre det tette samarbeidet mellom Frankrike og Irak, og lovet at det også fortsetter i årene som kommer.

Etter møtet med president Massoum ventet en pressekonferanse med statsminister Haidar al-Abadi for Hollande.

Selvmordsangrep

Samtidig som Hollande er på besøk i Bagdad, er minst 32 personer drept og 61 såret i et selvmordsangrep i den irakiske hovedstaden mandag.

Angrepet ble utført av en selvmordsbomber i en bil, ifølge politiet.

Mange av ofrene var dagsarbeidere som ventet på å få tildelt jobb. Det foreligger foreløpig ingen flere opplysninger, og det er ukjent hvem som sto bak angrepet, som fant sted på et travelt torg i Sadr-byen i Bagdad, melder Reuters.

Sammen

Senere mandag skal den franske presidenten besøke den autonome kurdiske regionen i Nord-Irak.

Forsvarsminister Jean-Yves Le Drian er også med på reisen. De to franske toppolitikerne skal også besøke ledende tjenestemenn i det irakiske statsapparatet.

Hollande besøkte også Bagdad i 2014. Ifølge nyhetsbyrået AFP er han den fremste statslederen som har besøkt Irak siden den USA-ledede koalisjonen startet sin innsats i kampen mot jihadistene i IS for to og et halt år siden.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!