HISTORISK Frankrikes president François Hollande ankommer Grand-Case Esperance-flyplassen Saint-Martin, I morgen går turen til Cuba. Hollande er den første franske presidenten som besøker Cuba. Foto: Jacques Witt/Abacabapress
HISTORISK Frankrikes president François Hollande ankommer Grand-Case Esperance-flyplassen Saint-Martin, I morgen går turen til Cuba. Hollande er den første franske presidenten som besøker Cuba. Foto: Jacques Witt/AbacabapressVis mer

Hollande rekker Cuba før amerikanerne

Har med stor næringslivsdelegasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frankrikes president François Hollande har startet en historisk reise til Karibia. Han er den første franske president som besøker Cuba. Han kom i dag til Saint-Martin.

Den franske presidenten er den mest prominente i den lange rekken av europeiske toppolitikere som har hastet til Cuba etter Barack Obamas og Castros historiske skritt til normalisering i desember. Norges utenriksminister Børge Brende var raskt ute, og besøkte Cuba 1. februar.

Senere har blant andre EUs utenriksminister Federica Mogherini avlagt visitt. Mange har fulgt det norske besøksopplegget: En kombinasjon av møter med det offisielle Cuba og møter med representanter for det såkalte sivilsamfunnet, som bloggere og ledere i den katolske kirken.

Cuba-venn Kilder i Elysée-palasset sier til det spanske nyhetsbyrået EFE at presidentens Cuba-besøk ikke er noe plutselig påfunn, men dreier seg om å følge opp en lang linje i den franske Cuba-politikken. Frankrike har siden 1991 fordømt USAs økonomiske blokade.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius besøkte Cuba i fjor vår, lenge før Obama varslet at han ville jobbe for å oppheve den amerikanske blokaden.

Frankrike har også i EU-sammenheng jobbet for dialog med Cuba, og forlot i 2003 EUs uforsonlige posisjon overfor Cuba, i stor grad utformet av Spanias daværende statsminister José María Aznar.

- Ikke rivalisering Cuba og USA er i forhandlinger for å gjenopprette de diplomatiske forbindelse. Når de blir enige, og landene kan gjenåpne sine ambassader, er det ventet at USAs utenriksminister John Kerry reiser til Cuba.

Kilder i Elysée understreker over for EFE at det ikke er snakk om noen rivalisering mellom Frankrike og USA når det gjelder forholdet til Cuba, men at Frankrike må samarbeide med Cuba, «en av de viktigste aktørene i regionen».

Møter kardinalen Hollande blir naturlig nok tatt imot av sin presidentkollega Raúl Castro når han ankommer i morgen kveld. Den franske presidenten har med seg en svær næringslivsdelegasjon med folk fra Pernod Ricard, hotellgruppen Accor og Air France, ett av selskapene som daglig flyr til Cuba.

Hollande skal visstnok ikke møte noen såkalte dissidenter, men han skal møte Havannas cardinal Jaíme Ortega, som har hatt en sentral rolle i normaliseringsprosessen med USA og i løslatelsen av fengslede regimemotstandere for noen år siden.

Hollande skal også møte studenter og lærere ved Universitetet i Havanna, der han skal fortelle om Frankrikes politikk overfor Latin-Amerika. Der skal også diverse samarbeidsavtaler undertegnes. Om Hollande får møte Fidel Castro, gjenstår å se

Til Haíti . Hollande blir også den første franske presidenten som besøker Haiti siden landets uavhengighet i 1804. Hollande skal også delta på en klimakonferanse i Martinique og Guadeloupe.

HISTORISK: Et historisk toppmøte fant sted under det amerikanske toppmøtet i Panama i april da lederne for to erkefiender gjennom mer enn femti år, presidentene Raúl Castro og barack Obama, møttes til samtaler. Foto: Mandel Ngan/AFP
HISTORISK: Et historisk toppmøte fant sted under det amerikanske toppmøtet i Panama i april da lederne for to erkefiender gjennom mer enn femti år, presidentene Raúl Castro og barack Obama, møttes til samtaler. Foto: Mandel Ngan/AFP Vis mer