PRESIDENTKANDIDAT: De foreløpige resultatene viser at François Hollande har fått 56 prosent av stemmene. I dag innrømmet lederen av Sosialistpartiet Martine Aubry nederlaget, og stiller seg bak den tidligere rivalen Hollande som sosialistenens kandidat til å vippe president Nicolas Sarkozy ut av presidentstolen.  Foto: Jacques Demarthon/AFP PHOTO
PRESIDENTKANDIDAT: De foreløpige resultatene viser at François Hollande har fått 56 prosent av stemmene. I dag innrømmet lederen av Sosialistpartiet Martine Aubry nederlaget, og stiller seg bak den tidligere rivalen Hollande som sosialistenens kandidat til å vippe president Nicolas Sarkozy ut av presidentstolen. Foto: Jacques Demarthon/AFP PHOTOVis mer

Hollande skal utfordre Sarkozy

François Hollande har vunnet kampen om å bli det franske Sosialistpartiets presidentkandidat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vil investere all min tid og energi på å sørge for at Hollande blir Frankrikes neste president om sju måneder, sa den tapende kandidaten Martine Aubry, da det ble klart at hun hadde tapt nominasjonsvalget for Hollande.

Den moderate sosialisten Hollande har hele tiden vært favoritt i valget, ikke minst fordi han anses som den kandidaten med best sjanse til å vinne mot landets konservative president Nicolas Sarkozy i vårens oppgjør.

Det er første gang Sosialistpartiet har holdt et såkalt primærvalg for å finne partiets presidentkandidat. Det betyr at alle velgere som bekjenner seg til venstresidens verdier, kunne være med på avgjørelsen.

Leder over Sarkozy Sosialistpartiet har ikke vunnet presidentvalget siden François Mitterrand ble gjenvalgt i 1988, men sosialistene ligger ifølge meningsmålinger an til å kunne slå Sarkozy.

Sarkozy vant valget i 2007 klart, men presidenten er nå svært upopulær. Økonomisk krise, høy arbeidsledighet og flere medarbeideres skandaler har rammet ham hardt.

Presidenten har ikke kunngjort at han stiller på nytt, men de fleste venter at han gjør det, trolig på nyåret.

DSK-saken For få måneder siden var det ventet at Sarkozys sosialistiske utfordrer ville bli Dominique Strauss-Kahn, som med sin bakgrunn som leder for Det internasjonale pengefondet (IMF) ble regnet som en tungvekter, både politisk og økonomisk.

Men etter å ha blitt anklaget for voldtektsforsøk av en stuepike i New York og en journalist og forfatter i Frankrike har Strauss-Kahn ligget lavt i terrenget.

(NTB)