Hollande sverget «nådeløs hevn». I natt startet bombingen av IS

Frankrike: - Bombing i Syria er selvforsvar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Franske jagerfly angrep søndag kveld flere mål i IS-hovedstaden Raqqa, og melder å ha truffet kommando- og kontrollsentre, rekrutterignsentre og treningsanlegg.

Ti jagerfly deltok i angrepne og slapp 20 bomber over byen. Omkring 30 mål skal ha blitt rammet, melder forsvarsdepartementet.

- Det første målet som ble truffet ble brukt av Daesh (et arabisk navn på IS) som kommandopost, rekrutteringssenter og våpen- og ammunisjonslager. Det andre målet var mot en leir hvor terroristene blir trent opp, skriver forsvarsdepartementet i en uttalelse. 

- IS hevder de bommet Men ifølge den britiske avisa The Guardian skal representanter for IS ha hevdet at Frankrikes bomberaid traff «forlatte områder». Ifølge avisa er det ikke mulig å verifisere opplysningene, eller hvorvidt uttalelsene faktisk kommer fra IS. 

Det franske luftvåpenet slapp søndag kveld bilder av fra da flyene tok av fra en flybase i Golfen for å bombe IS. Bombeoperasjonen fikk navnet «Operasjon Chammal».

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius sier Frankrike hadde rett til å bombe IS i Syria etter terrorangrepene i Paris. Fabius deltok søndag på G20-møtet i Tyrkia. I en uttalelse sier han at det er naturlig for Frankrike å handle i selvforsvar, etter angrepene fredag.

- Det er det vi gjorde med luftangrepene mot Raqqa. Vi kan ikke la Daesh angripe oss uten å reagere, sa Fabius.

Trapper opp Frankrike deltar i den USA-ledede koalisjonen som gjennomfører luftangrep mot Den islamske staten (IS), ekstremistorganisasjonen som har tatt på seg ansvaret for angrepene i Paris. Landet har tidligere gjennomført flyangrep i Syria, men aldri så omfattende som søndag kveld. 

Fabius understreket at det er viktig for franskmennene å være «til stede» og «aktive» etter fredagens terrorangrep i Paris. Samtidig har USA varslet at de vil trappe opp kampen og gjennomføre flere luftangrep i Syria. 

Frankrike har også vært blant de fremste støttespillerne for opposisjonen i Syria siden kort tid etter at protestene mot Assads regime begynte i 2011. 

Lovte «nådeløst svar» Etter terroranslaget i Paris fredag, hvor i alt 129 mennesker ble drept, rykket Frankrikes president François Hollande ut, og sa at dette var en krigserklæring fra Den islamske staten (IS). Han sa også at «hevnen ville bli nådeløs».

- Dette er et barbarisk angrep mot republikken, vårt folk og våre verdier. Vårt svar kommer til å bli nådeløst, sa Hollande.

IS har selv påtatt seg ansvaret noen for terroren i Frankrike. Franske myndigheter undersøker uttalelsene som kom i form av bilde, tekst og lyd - men har ennå ikke kunnet verifisere at IS står bak.