Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hollande til Den Sentralafrikanske republikk

I går samlet franske soldater inn våpen i hovedstaden Bangui.

SIKRER OMRÅDET: En fransk soldat patruljerer området etter skuddveksling nær flyplassen i Bangui i Den sentralafrikanske republikk. AFP PHOTO / FRED DUFOUR
SIKRER OMRÅDET: En fransk soldat patruljerer området etter skuddveksling nær flyplassen i Bangui i Den sentralafrikanske republikk. AFP PHOTO / FRED DUFOUR Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frankrikes president François Hollande reiser til Den sentralafrikanske republikk etter minneseremonien for Mandela i Johannesburg tirsdag.

Samlet inn våpen Franske styrker gikk mandag fra hus til hus i Den sentralafrikanske republikkens hovedstad Bangui for å samle inn våpen

En skokk med lokale innbyggere fulgte etter de franske soldatene og jublet hver gang et gevær eller en machete ble beslaglagt.

Den franske hæren sier at de fleste væpnede grupper har forlatt byens gater, og at det er gjenskapt en viss stabilitet og ro etter at det kom til skuddveksling mellom militante i Seleka-bevegelsen og de franske soldatene tidligere mandag.

Kampene oppsto i nærheten av flyplassen da en gruppe militante nektet å overgi seg. Senere ble en gruppe franske soldater overfalt i sentrum av byen.

Borte fra gatene Men i løpet av kvelden mandag var det ikke lenger væpnede grupper i byens gater, ifølge hærens talsmann, oberst Gilles Jaron.

Frankrike har sendt 1.600 soldater til det notorisk ustabile landet midt i Afrika etter at landet ble kastet ut i kaos da de islamske Seleka-styrkene tok makten i et kupp i mars i år. De fleste av landets innbyggere er kristne.

Hele situasjonen endte i kaos da Seleka-soldatene gikk i gang med plyndring, voldtekter og drap.

Selv om de franske styrkene mandag beslagla mange våpen, er det trolig mange ganger så mange skytevåpen gjemt unna i og rundt byen.

Populære - Vi har begynt å gå ut igjen fordi franskmennene er her. Vi hadde holdt oss i skjul i hjem og kjellere. Vi er sultne. Franskmennene må jage bort Seleka, sa handelskvinnen Arlette Papaye.

Landets interimspresident, Michel Djotodia, som selv er en tidligere Seleka-leder, oppfordrer befolkningen til å samarbeide med de franske styrkene, som er kommet for å forsterke en afrikansk styrke på 2.500 soldater.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius advarer om at avvæpningsprosessen ikke blir lett, siden mange av Seleka-krigerne har byttet ut sine uniformer med sivile klær.

Mistet kontrollen Han sier at Djotodia har bedt sine folk levere inn våpnene, men mye tyder på at han har mistet kontrollen over sine soldater. Mange som ikke er lojale mot ham, har stukket av og opprettet et terrorregime på landsbygda.

Frankrikes president François Hollande, som tidligere i år sendte styrker til Mali, har sagt at Frankrike ikke kan snu ryggen til om det skulle utvikle seg til regelrette massakrer i Den sentralafrikanske republikk.

Selv om intervensjonene har vist seg populære i Afrika, der de franske styrkene er blitt mottatt med jubel, er ikke entusiasmen like stor i Frankrike, der den økonomiske situasjonen er vanskelig.

(NTB)