Hollande utelukker ikke væpnet intervensjon i Syria

Kastet ut den syriske ambassadøren tidligere i dag.

UTVISTE AMBASSADØREN: Den franske presidenten, Francois Hollande, venter på presidenten for Benin og Den afrikanske union,Thomas Boni Yayi, i Paris i dag. Foto: AP Photo Jacques Brinon
UTVISTE AMBASSADØREN: Den franske presidenten, Francois Hollande, venter på presidenten for Benin og Den afrikanske union,Thomas Boni Yayi, i Paris i dag. Foto: AP Photo Jacques BrinonVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den franske presidenten Francois Hollande utelukker ikke væpnet intervensjon i Syria, melder nyhetsbyrået AFP.

- Det er ikke mulig å la Bashar al-Assads regime massakrere sitt eget folk. Militær intervensjon for å stoppe krisen i Syria kan ikke utelukkes hvis det støttes av Sikkerhetsrådet, sier Hollande.

Han sier en eventuell intervensjon må gjennomføres i henhold til internasjonal lov.

- Det er opp til meg selv og andre å overtale Russland og Kina, og også å finne en løsning som ikke nødvendigvis er en militær en, sier Hollande, som skal møte den russiske presidenten, Vladimir Putin, i Paris på fredag.

Kastet ut ambassadøren Tidligere i dag kunngjorde Hollande at Frankrike utviser den syriske ambassadøren av landet for å vise sin avsky etter at over 100 mennesker ble brutalt massakrert i byen Houla på fredag.

Regjeringsvennelige militser er foreløpig hovedmistenkte. Det syriske regimet har imidlertid kategorisk nektet for å stå bak massakren, og har lagt skylden på islamister.

Kofi Annan har i dag hatt møter med den syriske presidenten Bashar al-Assad, utenriksminister Walid Muallem og opposisjonelle.
- Jeg ba ham ta noen dristige skritt nå, ikke i morgen. Nå, for få til fremdrift i iverksettelsen av planen, sa Annan under en pressekonferanse etter møtet.

- Volden må ta slutt Han understreket at det betyr at både regjeringen, alle militser som støtter regjeringen og opprørene må stanse voldsbruken.
- Jeg ber syriske myndigheter om å ta modige steg for å signalisere at de mener alvor og er villige til å løse denne krisen fredfullt, og la alle involverte bidra til å skape den rette kontekst for en troverdig politisk prosess. Og dette budskapet om fred gjelder ikke bare regjeringen, men alle med en pistol, sa Annan.

- MÅ HANDLE NÅ: Kofi Annan møtte i dag den syriske presidenten Bashar al-Assad i hovedstaden Damaskus. Foto:  AFP PHOTO/LOUAI BESHARA
- MÅ HANDLE NÅ: Kofi Annan møtte i dag den syriske presidenten Bashar al-Assad i hovedstaden Damaskus. Foto: AFP PHOTO/LOUAI BESHARA Vis mer

Han sa også at de fleste av ofrene ble drept med lette våpen og kniver. Etter at Annans fredsplan trådte i kraft 12. april og 300 observatører fra FN ble sendt til Syria for å overvåke våpenhvilen, har volden bare eskalert.

Fredsplanen, som har seks punkter, krever våpenhvile, tilbaketrekking av tunge våpen, politisk dialog mellom regjeringen og opposisjonen, løslatelse av fanger og fri tilgang for hjelpepersonell og media. Så godt som ingen av kravene har blitt møtt i løpet av de seks ukene siden planen trådte i kraft.

OVER 100 DREPT: De fleste av de drepte etter fredagens massakre er kvinner og barn.  Foto: AFP PHOTO / HO / SHAAM NEWS NETWORK
OVER 100 DREPT: De fleste av de drepte etter fredagens massakre er kvinner og barn. Foto: AFP PHOTO / HO / SHAAM NEWS NETWORK Vis mer