Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Holly (19) trygler om livsviktig organdonasjon

Kan ha så lite som to år igjen å leve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Holly Pereira (19) fra South Essex i Storbritannia har tydd til nettet i et forsøk på å få lungetransplantasjonen hun er avhengig av.

BBC melder at tenåringen har den sjeldne sykdommen cystisk fibrose (CF). I en video lastet opp på nettet forteller hun om tilstanden sin, og oppfordrer alle til å undersøke muligheten til å bli organdonor.

Hun sier også at legene har sagt at 19-åringen kan ha så lite som to år igjen å leve hvis hun ikke får en donor-lunge.

I videoen oppfordrer Holly folk til å registrere seg som organdonorer, slik at organene kan komme til nytte den dagen man dør.

Sykdommen til 19-åringen fra Buxted er medfødt og nå fungerer bare 20 prosent av lungene hennes.

Har oddsen mot seg - Jeg lever med CF, en sykdom som rammer lungene og fordøyingssystemet. Det gjør at selv den minste hverdagsoppgaven som å dusje, gå eller bruke trappa er veldig vanskelig. Jeg blir lett anpusten, sier hun.

Hun har ikke oddsen med seg i jakten på en donor.

- Fordi jeg er veldig liten og på grunn av blodtypen min kan det hende jeg må vente lenger, sier hun.

Siden sykdommen er medfødt kan det også hende broren hennes, Jack (18), kan trenge transplantasjon hvis sykdommen hans forverres.

- Bare noen få - Hvis vi bare kan få noen få personer til å registrere seg slik at liv kan reddes i framtida, selv om det er for seint for meg, ville det være fantastisk, sier 19-åringen.

Ifølge Store norske leksikon har anslagsvis 1 av 4000 barn cystisk fibrose. Videre skriver leksikonet at flertallet av pasientene med CF tidligere ikke nådde voksen alder, men at nye trenings- og behandlingsregimer har bedret prognosen.

Den siste kvartalsrapporten fra stiftelsen Organdonasjon inneholdt halvårstall fra Rikshospitalet som viste at andelen som har sagt ja til donasjon på eget eller avdødes vegne har økt til 83 prosent. Dette tallet har aldri vært høyere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media