Hollywood-stjernas iskalde krav til Erna

«Beskytt HELE økosystemet nå!»

KRITISERER: Stjerneskuespiller Javier Bardem, her avbildet sammen med kona Penélope Cruz, tar et økooppgjør med Erna Solberg. Foto: Canio Romaniello/ REX / Shutterstock / Jørn H Moen (Dagbladet)
KRITISERER: Stjerneskuespiller Javier Bardem, her avbildet sammen med kona Penélope Cruz, tar et økooppgjør med Erna Solberg. Foto: Canio Romaniello/ REX / Shutterstock / Jørn H Moen (Dagbladet)Vis mer

Nordmenn flest kjenner ham kanskje som den blonde superskurken og cyberterroristen Raoul Silva, som dreper James Bonds sjef og mentor M i filmen «Skyfall». Eller som den iskalde lystmorderen med «historiens styggeste sveis» i filmen «No Country for Old Men».

Den Oscarvinnende skuespilleren Javier Bardem har imidlertid flere roller.

For ved siden av å være skuespiller, er han også ambassadør for Greenpeace - en rolle han bruker til å kjempe for å beskytte Antarktis.

Det er i den anledning Bardem nå langer ut mot Norges statsminister Erna Solberg og norske myndigheter i sosiale medier.

«Beskytt HELE økosystemet nå!», skriver han i en tydelig melding adressert blant annet til Solberg på Twitter.

Det var Tyskland som i fjor fremmet forslag om at sel, hval, pingviner og andre sjødyr og fisk skulle få boltre seg og leve i fred og ro i et gigantisk verneområde i Weddellhavet i Antarktis.

EU støttet forslaget, som i november i fjor ble behandlet i CCAMLR - Kommisjonen for bevaring av marine, levende ressurser i Antarktis. Dersom området ble vernet, ville det bli verdens største verneområde til havs.

Stemte imot

Totalt er det snakk om 1,8 millioner kvadratkilometer hav, som ville blitt et trygt oppholdsområde for det som også er et av verdens rikeste dyreliv.

Temaet er blitt heftig diskutert også i Dagbladet, der UD og Greenpeace har tatt kampen i kronikkform.

CCAMLR-kommisjonen har nå møttes i Hobart i Tasmania i Australia. Resultatet er nedslående for miljøvernere som hadde engasjert seg i saken - men potensielt godt nytt for fiskeriindustrien.

Samtlige 22 medlemsland måtte stemme for forslaget for å få det vedtatt. Forslaget ble klubbet ned av Russland, Kina - og Norge. Kina og Russland stemte blankt nei. Norge fremmet under forhandlingene forslag om å dele området i to.

«Ikke del Weddellhav-forslaget i to. Vis lederskap i havspørsmål i stedet, og få Russland med på laget i jobben med å beskytte HELE økosystemet nå!», skriver han i en Twitter-melding hvor Solberg er tagget sammen med diplomaten Bård Ivar Svendsen, Norsk Polarinstitutt og Det norske utenriksdepartementet.

Se Javier Bardem som skurk mot Daniel Craigs James Bond i en sekvens fra Skyfall. Foto/Copyright: MGM / SF Norge AS Vis mer Vis mer Vis mer

- Flott

- Vi synes det er flott at Javier Bardem krever at Erna tar på seg ledertrøya i beskyttelsen av Weddellhavet i Antarktis. Som det er nå, er Norge mer fokusert på å hestehandle med ulike land enn å redde sårbare økosystemer. Det er et svik mot det store ansvaret Norge har som en ledende havnasjon, sier leder Frode Pleym i Greenpeace Norge og legger til:

- I dag (mandag. red.anm.) kom en ny FN-rapport om at en million av jordas åtte millioner arter er utrydningstruet. Det er sikkert skummelt for dem med makt å handle, men rapporten viser at det er skumlere å la være. Vern av Weddellhavet er et av flere nødvendige skritt og her har Norge en nøkkelrolle å spille, sier Pleym.

Dagbladet viderebrakte Bardems melding til Statsministerens kontor. SMK svarer med å henvise videre til UD, som svarer følgende i en mail:

- Under CCAMLR-møtet i Hobart i fjor høst, ble det tidlig klart at EUs forslag til opprettelse av et verneområde i Weddellhavet ikke ville oppnå konsensus. Norge la derfor fram forslag om en vei videre for å løse opp en fastlåst situasjon. Det norske forslaget var utarbeidet i samforståelse med EU. Norge, EU og Tyskland arbeider nå videre om dette sammen, skriver kommunikasjonsrådgiver i UD, Mari Bangstad.

Jobber nært med EU

Hun understreker at det for Norge er viktig at marine vernetiltak bygger på solid vitenskapelig grunnlag, slik at de bidrar til bærekraftig forvaltning og langsiktig beskyttelse av sårbare økosystemer.

- Dette er i tråd med Norges generelle politikk for havforvaltning, en politikk som over en årrekke har gitt gode resultater. Framgangsmåten Norge har valgt i spørsmålet om vern i Weddellhavet, bygger på klare råd fra Norsk polarinstitutt og Havforskningsinstituttet, sier Bangstad og legger til:

- Norge har lange tradisjoner for å arbeide fram gode løsninger i det internasjonale samarbeidet om Antarktis. For tida arbeider vi nært med Tyskland og EU for å komme videre i spørsmålet om opprettelse av marint verneområde i Weddellhavet.