- Holm fortalte oss om POT-kontakt

- Asbjørn Holm var en bånn hederlig fyr! Berge Furre renvasker sin gamle partifelle for påstandene om at han overvåket SFs ledelse i samarbeid med Politiets overvåkingstjeneste på begynnelsen av 60-tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge boka «Den hemmelige krigen» skulle Holm, som var stortingsrepresentant for SF, «rapportere til sin kontaktmann hvis han merket noe mistenkelig fra Løfsnes eller fra andre ledende innen SF.»

- Det er veldig urettferdig det som er skrevet om Holm, sier Furre.
POTs kontakt med Holm ble ifølge historikerne Bergh og Eriksen etablert rundt årsskiftet 1961/62 like etter at Løfsnes hadde vært på et større besøk i Øst-Tyskland med kommunistpartiet som vertskap. Holm var opptatt av at SF ikke skulle komme i noe avhengighetsforhold til NKP.

Ikke illojal

Berge Furre, som var partisekretær på dette tidspunktet, bekrefter Holms kontakt med POT, men avviser at Holm overvåket partikameratene, eller opptrådte illojalt mot partikameratene. Tvert imot fortalte han om sine kontakter med POT direkte til Løfsnes, forteller Furre.

- Jeg husker veldig godt at Asbjørn Holm kom ned på Løfsnes' kontor på Stortinget og sa at politiet hadde henvendt seg til ham mens han var i Vesterålen. Politiet ville vite om sentrale personers forhold til Øst-Europa, om Finn Gustavsen fikk penger fra Moskva og slike ting, sier Berge Furre.
- Den samtalen som er referert her, gjenga han for oss nokså umiddelbart etter at den hadde funnet sted. Jeg har derfor ingen grunn til å tro at Holm var illojal. Han sto Løfsnes personlig nær. At han straks rapporterte til partiet om sine kontakter med politiet, tyder ikke på det. Jeg kan tenke meg at sammenhengen er at Holm var en uhyre velvillig og imøtekommende person. Hvis politiet har spurt ham om han kunne tenke seg å gi opplysninger, dersom han fant noe mistenkelig i Gustavsens og Løfsnes' atferd tror jeg han ville gjort det. Men trolig har han visst med seg selv at det ikke var noe mistenkelig å rapportere om, sier Furre.

<B>FORTALTE TIL OSS:</B> -Samtalen som er gjengitt her fortalte Holm oss om umiddelbart etter at den hadde funnet sted, sier tidligere partisekretær i SF og hysjgransker Berge Furre