LEDERDUELL: Før SVs landstyremøte startet var det tre lederkandidater. Lørdag trakk Bård Vegar Solhjell seg, og nå tror valgforsker Frank Aarebrot at Heikki Holmås også vil trekke seg siden Audun Lysbakken synes å ha betydelig opplsutning i partiet. Foto: Morten Holm / Scanpix
LEDERDUELL: Før SVs landstyremøte startet var det tre lederkandidater. Lørdag trakk Bård Vegar Solhjell seg, og nå tror valgforsker Frank Aarebrot at Heikki Holmås også vil trekke seg siden Audun Lysbakken synes å ha betydelig opplsutning i partiet. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer

Holmås langer ut mot SV-ledelsen

Vil selv blir leder av det slagne partiet. Valgforsker Frank Aarebrot tror Audun Lysbakken blir kronet til ny partileder uten konkurranse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kjølvannet av SVs elendige valgresultat, og Kristin Halvorsens meddelelse valgnatta om at hun trekker seg som SV-leder, har partiets landstyre vært samlet i Oslo denne helgen.

Som ventet avviste landsstyret forslaget om uravstemning om ledervervet.

Det var det siste som skjedde før medlemmene reiste seg og stemte i «Internasjonalen».

Det konkluderte en helg med samling i bånn.

Kritiserer partiledelsen - Jeg tror SV trenger fornying, både i måten vi jobber på og sakene vi prioriterer. De siste årene har vi ikke vært tydelige nok på hva som er vårt politiske prosjekt, sier Holmås, som er kjent for å ha god kontaktflate i partiet.

I juni avsluttet han en turne der han besøkte samtlige 430 norske kommuner.

Den nåværende ledelsen i partiet, inkludert nestleder Audun Lysbakken, har fjernet seg fra grasrota i lokallagene under årene i regjering, ifølge Holmås.

- Vi er nødt til å endre måten vi jobber på. Sakene de lokale tillitsvalgte tar opp må bli viktigere for den sentrale ledelsen. Etter min oppfatning har årene i regjering ført til at avstanden mellom grasrota og ledelsen har blitt større. Der kan jeg bidra til å tette igjen. 

- Med meg som leder vil vi få en fornyelse. Sammen med resten av partiet vil jeg satse på sakene jeg brenner for: Klimaet, som er den viktigste saken for vår generasjon, og konkret arbeid for å utjevne forskjeller.

Tror Holmås trekker seg Etter at nestleder Bård Vegar Solhjell trakk sitt kandidatur lørdag, står to kandidater igjen.

Audun Lysbakken og Heikki Holmås avviser at lederduellen vil skape strid.

- Vi kommer fortsatt til å være venner etter neste landsmøte, sier Heikki Holmås.

- Jeg tror begge er innstilt på å jobber under den andre dersom han blir leder, sier Audun Lysbakken.
Imidlertid tviler valgforsker Frank Aarebrot på at det i det hele tatt blir noen lederduell i SV.

- Jeg venter bare på at Holmås skal ta en Medvedev, og peke på Audun Lysbakken som SVs nye leder, sier han.

I helgen ble det klart at Russlands president Dimitrij Medvedev peker ut statsminister Vladimir Putin som presidentkandidat i neste års valg.

Aarebrot tror SV ønsker å løse lederspørsmålet så raskt som mulig, og han tolker dagens situasjon dit hen at Lysbakken er klar favoritt.

- Derfor tror jeg Holmås trekker seg innen relativt kort tid, sier han.

Ledereksperiment Dagbladets politiske redaktør Marie Simonsen stiller seg tvilende til Aarebrots spådom.

- Det er livsfarlig å spå om slike ting. Mitt inntrykk er at Holmås er en reell kandidat som vil utfordre Lysbakken. Så langt har det vært enormt personfokus. Holmås er plassert på høyresiden, men det er litt uklart hva han står for. Det får han sjansen til å presentere nå. Det er også et spørsmål hvor Lysbakken står. Han har hørt hjemme langt til venstre, men jeg tror han har flyttet på seg, noe han også selv har gitt uttrykk for, sier Simonsen.

Hun har forståelse for at landsstyret droppet uravstemning om ledervervet.

- I en krisestiuasjon er det forståelig at SV vegrer seg for å eksperimentere med valg av leder, sier hun.

Samling i bånn Heikki Holmås, som får langt mindre oppslutning enn Lysbakken i en rundspørring Dagbladet har foretatt blant SVs over 1700 tillitsvalgte, svarer kontant «nei» på spørsmålet om han har vurdert å trekke seg fra kampen om ledervervet.

Til Dagbladet sier bergenseren at tanken på partiledervervet er modnet over tid.

- Jeg har hatt denne tanken en stund, og særlig utover høsten i fjor kjente jeg på at lysten var der.

Det er han ikke alene om.

- Jeg har vært nestleder i partiet i mange år, og jeg har tenkt tanken tidligere. Samtidig hadde jeg ikke trodd at det skulle bli aktuelt allerede nå, sier Audun Lysbakken.

Samtidig er han helt klar på at partiet er i en vanskelig situasjon, og Lysbakken nikker bekreftende til at helgas landstyremøte har vært samling i bånn.

- Men det kan være veldig bra innimellom. Jeg aner en fandenivoldsk innstilling, det har vært en helg med ærlig og jordnær innstilling til dagens situasjon. Å ligge og kave på firetallet gir faktisk motivasjon, sier Lysbakken.

Som Holmås, er han opptatt av at SV må spisse miljøprofilen, og være mer konkret på egen politikk.
 
Verner om det rødgrønne Begge kandidatene avviser at SV må ut av regjeringen for å gi den nye lederen armslag til å løfte partiet. Men også Lysbakken medgir at tiden i regjering har vært krevende.

- Vi har ikke klart å verne om vår rolle som et politisk verksted på norsk venstreside. I løpet av tiden i regjering har vi mistet noe av den rollen.

Han mener fremgang for SV er mulig å kombinere med videre regjeringssamarbeid.

- Mange mennesker mener at den rødgrønne regjeringen er det beste alternativet. Det rødgrønne ble født ved hjelp av SVs styrke, Ap måtte vende seg mot venstre. Et videre rødgrønt samarbeid er avhengig av et sterkt SV, sier Lysbakken.