Holmås: Nulltoleranse mot korrupsjon virker

Det sier han etter at seks ministre i Tanzania fikk sparken på grunn av korruksjon i forrige uke.

PÅ SYKKELTUR I TANZANIA: Utviklingsminister Heikki Holmås (SV) besøker Tanzania. Her på sykkeltur i hovedstaden Dar es Salam for å besøke boligstrøk i ulike kategorier. Foto: Trond Viken / Utenriksdepartementet / NTB scanpix
PÅ SYKKELTUR I TANZANIA: Utviklingsminister Heikki Holmås (SV) besøker Tanzania. Her på sykkeltur i hovedstaden Dar es Salam for å besøke boligstrøk i ulike kategorier. Foto: Trond Viken / Utenriksdepartementet / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utviklingsminister Heikki Holmås, som for tiden er på besøk i Tanzania, mener Norges nulltoleranse mot korrupsjon med bistandsmidler virker.

Holmås er i disse dager på sin første tur til Afrika og besøker blant annet Tanzania. Landet er den størst mottakeren av norske bistandsmidler og mottar om lag 730 millioner kroner årlig, ifølge tall fra 2009.

Korrupsjon I forrige uke, få dager før Holmås ankom, fikk seks ministre sparken av president Jakaya Kikwete på grunn av korrupsjon. Blant dem var flere av regjeringens mest framstående medlemmer, deriblant ministrene for finans, energi og turisme.

- Dette er et godt tegn på at demokratiet fungerer, sier Holmås på telefon til NTB.

- Ministrene har blitt holdt ansvarlige for korrupsjon, og det har fått konsekvenser, sier han.

Nulltoleranse Bistandsmidler har hatt lett for å bli misbrukt. Men Holmås påpeker at Norge har nulltoleranse mot korrupsjon med bistandsmidler, og at det har gitt gode resultater.

- Vi har alltid en tøff og grundig gjennomkjøring av prosjekter. Vi krever tydelige regnskaper fra mottakerne, og dersom det er den minste mistanke om at pengene ikke brukes på riktig måte, fryser vi midlene. Det er en helt annen åpenhet nå enn tidligere, sier den ferske utviklingsministeren.

Oppfordrer til mer skatt Norge gir hvert år 730 millioner kroner til Tanzania. Det er likevel småtterier sammenlignet med hva landet selv kan skaffe seg ved blant annet å skattelegge sine naturressurser som olje, kull og mineraler, påpeker Holmås. Han har oppfordret tanzanianske myndigheter til nettopp det.

- Å få på plass gode skatterutiner kommer til å bli mer betydningsfullt i årene framover. Det er penger som de styrer selv, og som vil gi svært gode inntekter til statskassen, sier Holmås. (NTB)

FØRSTE TUR TIL AFRIKA: Utviklingsminister Heikki Holmås er i disse dager på sin første tur til Afrika og besøker blant annet Tanzania. Foto: Trond Viken / Utenriksdepartementet / NTB scanpix
FØRSTE TUR TIL AFRIKA: Utviklingsminister Heikki Holmås er i disse dager på sin første tur til Afrika og besøker blant annet Tanzania. Foto: Trond Viken / Utenriksdepartementet / NTB scanpix Vis mer