Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Holmes fikk behandling av schizofreni-ekspert

Ble ikke fanget opp av teamet som skal oppdage psykisk syke studenter som kan være en trussel mot andre.

FIKK SCHIZOFRENIBEHANDLING: James Holmes (24) gikk til en universitetspsykiater før massakren. Foto: REUTERS / RJ Sangosti / Pool / Files
FIKK SCHIZOFRENIBEHANDLING: James Holmes (24) gikk til en universitetspsykiater før massakren. Foto: REUTERS / RJ Sangosti / Pool / Files Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): James Holmes (24) drepte 12 og skadet 58 mennesker da han begynte å skyte under premieren av den nyeste Batman-filmen natt til fredag forrige uke i Aurora, Colorado.

Massedrapsmannen sendte før massakren en notatblokk med tegninger og detaljer rundt den planlagte massakren til en universitetspsykiater ved University of Colorado. Den samme psykiateren behandlet 24-åringen for en schizofren lidelse. 

I notatboka skal Holmes ha tegnet strekmenn med våpen som skjøt andre strekmenn. Det har vært hevdet at notatblokka lå uåpnet i en hel uke, noe universitetet har avvist.

Det var psykiateren selv som varslet politiet om at han hadde mottatt en pakke han mistenkte kunne være fra Holmes.

Studerte nevrovitenskap Holmes' forsvarere har nå bedt retten finne ut hvem som har lekket informasjon om notatblokka til pressen. Den som har gjort det har krenket Holmes' privatliv og grunnlovfestede rettigheter, hevder forsvarerne ifølge Washington Post.

MINNESTED: Tusenvis har besøkt minnestedet hvor det har blitt lagt ned blomster og lys for ofrene etter massakren. Foto: Kevork Djansezian/Getty Images/AFP
MINNESTED: Tusenvis har besøkt minnestedet hvor det har blitt lagt ned blomster og lys for ofrene etter massakren. Foto: Kevork Djansezian/Getty Images/AFP Vis mer

Holmes studerte nervovitenskap på universitetet, men droppet ut av studiet tre dager etter at han strøk på eksamen.

Psykiateren som behandlet ham har i tillegg til å jobbe som rådgiver ved universitetet, skrevet en rekke medisinske artikler, og er blant de fremst innen forskning på schizofreni, skriver Washington Post.

Ble ikke fanget opp Etter at 33 personer ble drept i massakren på Virginia Tech i 2007 opprettet University of Colorado et team som skulle oppdage studenter som er suicidale eller kan utgjøre en trussel mot andre.

BEGRAVES: Venner av massakreoffer Alexander Jonathan Boik (18) trøster hverandre i begravelsen. Foto: Kevork Djansezian / Getty Images / AFP
BEGRAVES: Venner av massakreoffer Alexander Jonathan Boik (18) trøster hverandre i begravelsen. Foto: Kevork Djansezian / Getty Images / AFP Vis mer

Det er, ifølge Washington Post, ingen ting som tyder på at teamet, som blant annet består av eksperter på mentalhelse og politi, hadde identifisert Holmes som en student som behøvde overvåking.

- Vi har gjort alt vi burde ha gjort i denne saken, sa rektor ved universitetet, Don Elliman, forrige uke.

- Husker ikke Eksperter har tidligere snakket om muligheten for at Holmes er psykisk syk, og også schizofreni har vært nevnt.

- Denne hendelsen kan faktisk få sovende schizofreni til å utvikle seg, og raskt vise seg, sier psykolog Marisa Randazzo.

Selv hevder Holmes at han har fått hukommelsestap og ikke husker massakren. Han skal ha uttalt at han ikke forstår hvorfor han er i fengsel, opplyser en av fengselsbetjentene til New York Daily News.

Flere mener dødsstraff vil være en sannsynlig dom for Holmes. Det er imidlertid sjelden dødsstraff blir brukt i staten Colorado, og bare en person har blitt døm til døden siden 1977.

Det kan ta opptil et halvt år før påtalemyndigheten kunngjør om de vil legge ned påstand om dødsstraff.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media