Holmgang i Middelhavet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Denne uka har vi sett en pussig form for holmgang mellom Marokko og Spania i Middelhavet, utspilt i en form som man i kulturlivet kaller absurd teater. Det har vært både latterlig og spennende.
  • Torsdag 11. juli, dagen etter at Spania hadde fått ny regjering, inntok tolv marokkanske gendarmer den vesle Persilleholmen og slo opp to telt og plantet to marokkanske flagg der. Overraskelsen datt ned i fanget på den nye utenriksministeren i Madrid, Ana Palacios, på hennes første arbeidsdag. Gjennom telefonen fikk hun av sin marokkanske motpart i Rabat, Mohamed Benaissa, vite at holmen er marokkansk og at de ikke hadde tenkt å forlate den.
  • Til journalister forklarte Benaissa at dette var et tiltak mot smuglere og ulovlig innvandring - det siste må da være til Spania. Hvorfor de da måtte plante to marokkanske flagg på øya, ble ikke forklart. Spania hjemkalte ambassadøren fra Rabat, som kjørte i bil til den spanske enklaven Ceuta. Den spanske armadaen samlet seg nær holmen - to fregatter, to korvetter, en ubåt og et amfibiefartøy med eskorte fra enda en fregatt. Spanske helikoptre studerte holmen fra alle kanter. Det begynte å bli vel mye spenning.
  • Spania satte i gang operasjon «Romeo Sierra» akkurat ved soloppgang onsdag. Sju helikoptre satte ned elitesoldater. I løpet av en time hadde de tatt de seks marokkanske soldatene til fange, uten å løsne et skudd eller skade noen, og overlevert dem til politiet, som noen timer etterpå sende dem tilbake til Marokko. Spania har lovt å trekke sine soldater tilbake fra holmen, dersom Marokko lover å ikke gjenokkupere den.
  • Men hva var det dette skulle være? Var det et forsøk på å heise flagget under bryllupsfesten til kong Muhammed som slo helt feil eller var det en test av Spanias beredskap og handlekraft? Endte det ikke som en spansk beredskapsøvelse? Spania og Marokko må spare oss og hverandre for videre spenning. De får sette seg ned og snakke om fiskeri, spanske enklaver og avkolonisering, Vest-Sahara, smugling og ulovlig innvandring. Holmgang er farlig.