Holmgang på Stortinget

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingspresident Thorbjørn Jagland vil gjenreise Stortinget som en viktig debattarena og ta den politiske holmgangen tilbake fra tv-studioene. Det er en prisverdig innstilling. Slik sett føyer han seg inn rekka av de presidenter som har ønsket å myke opp parlamentets noe stive former og få litt futt i elitedivisjonen blant politikerne. Kirsti Kolle Grøndahl gjennomførte i sin tid reformer som gjør at vi i dag har spontanspørretimer hvor statsråden må ta spørsmålene på sparket og ikke alltid kan gjemme seg bak et byråkratutredet manussvar.

Første gangen det skulle holdes en slik spørretime etter ny mal gikk daværende statsminister Gro Harlem Brundtland på talerstolen og annonserte sin avgang. Siden det var stor interesse for denne nye formen for muntlige spørsmål og svar var salen full, hvilket den sjelden er, så Gro var viss på at hun fikk varslet sin avgang ytterst formelt korrekt. Ellers er stortingssalen som oftest gjespende tom før viktige vedtak fattes. Representantene ringes inn fra sine kott og korridorer akkurat tidsnok til å gi sin stemme som for lengst er bestemt av de respektive stortingsgrupper.

Nå kan det dessuten se ut til at både statsråder og representanter prioriterer å delta i tv-kanalenes debattprogrammer framfor å utkjempe feidene i Stortinget. Det er forståelig siden de da når langt flere mennesker med sine synspunkter. Dessuten er formen i studioene friere og mulighetene til å ytre seg fritt større. Men det er selvsagt ingen motsetning i å etterstrebe en levende debatt på Stortinget og i de ulike mediekanaler. Jagland ønsker derfor blant annet at det igjen blir ukentlige spørretimer mot hver annen nå.

Opposisjonen vil trolig glede seg mer over hyppigere spørretimer enn regjeringen. Men vi forstår godt at stortingspresidenten ønsker at Stortinget bør ha førsterang som debattarena når viktige spørsmål er kommet på dagsorden. Denne gang skal vi ikke engang antyde at Jagland har en skjult agenda med sitt utspill.