Holmgang på Stortinget

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Stortingspresident Thorbjørn Jagland vil gjenreise Stortinget som en viktig debattarena og ta den politiske holmgangen tilbake fra tv-studioene. Det er en prisverdig innstilling. Slik sett føyer han seg inn rekka av de presidenter som har ønsket å myke opp parlamentets noe stive former og få litt futt i elitedivisjonen blant politikerne. Kirsti Kolle Grøndahl gjennomførte i sin tid reformer som gjør at vi i dag har spontanspørretimer hvor statsråden må ta spørsmålene på sparket og ikke alltid kan gjemme seg bak et byråkratutredet manussvar.

Første gangen det skulle holdes en slik spørretime etter ny mal gikk daværende statsminister Gro Harlem Brundtland på talerstolen og annonserte sin avgang. Siden det var stor interesse for denne nye formen for muntlige spørsmål og svar var salen full, hvilket den sjelden er, så Gro var viss på at hun fikk varslet sin avgang ytterst formelt korrekt. Ellers er stortingssalen som oftest gjespende tom før viktige vedtak fattes. Representantene ringes inn fra sine kott og korridorer akkurat tidsnok til å gi sin stemme som for lengst er bestemt av de respektive stortingsgrupper.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer