- Holmgang skyldig i Arves død?

- Har TV 2s Holmgang et medansvar for at en ung gutt ble jaget på elva i Sogndal? Slik spissformulerte valgforsker Frank Aarebrot seg da han reiste kraftig kritikk mot TV 2-programmets bruk av innringte meningsmålinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En vitenskapelig meningsmåling utført av Opinion viser at den norske befolkning har en helt annen oppfatning i aktuelle politiske saker enn det som kommer til uttrykk gjennom Holmgangs seerinnringing.

Opinion har stilt de samme spørsmål som Holmgang til et representativt utvalg nordmenn og fått helt andre resultater enn TV 2s innringere.

Mens nesten 90 prosent av innringerne til Holmgang i mars erklærte seg enig i at Norge bør stenge grensene for flyktninger fra fjerne land, er det bare 16 prosent som mener det samme i Opinions måling.

Skjeve utslag

- Selv om TV 2 innrømmer at innringingene ikke er representative målinger, blir de brukt som nettopp dette i studiodebattene. Dermed påvirker programmet folks oppfatninger, sa Aarebrot på Media-2000-konferansen i Bergen i dag.

- Det er gjerne en spesielt motivert mindretall som svarer på slike innringingspørsmål. Svarene gir derfor skjeve utslag som kan forlede folk til å tro at opinionen er annerledes enn den er, og dermed legitimere farlige holdninger, sa Aarebrot.

Overrepresentert

Aarebrot kunne også legge fram tall som viser at norske journalister ikke bare er i utakt med befolkningen generelt når det gjelder politiske oppfatninger, men at 62 prosent av dem mener at egne meninger farger innholdet i de journalistiske sakene de leverer.

Politisk sett er venstresiden i norsk politikk overrepresentert blant journalistene, mens Fremskrittspartiet er helt fraværende.

Opinion-undersøkelsen viser også at 71 prosent av befolkningen mener norske journalister viser for liten respekt for folks privatliv - en oppfatning som deles av 33 prosent av journalistene selv.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer