Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Holocaust er en løgn

Verdens ledere fråder etter at president Ahmadinejad gjentar sin fornektelse av Holocaust.

FORNEKTER HOLOCAUST: Mahmoud Ahmadinejad taler Vesten midt imot. Foto: AFP PHOTO/ISNA/ARASH KHAMOOSHI/Scanpix
FORNEKTER HOLOCAUST: Mahmoud Ahmadinejad taler Vesten midt imot. Foto: AFP PHOTO/ISNA/ARASH KHAMOOSHI/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):||| - Holocaust er en løgn, basert på rykter som umulig kan bevises. Sionistregimet Israel er grunnlagt på feil premisser, tordnet Irans president Mahmoud Ahmadinejad under en tale utenfor universitetet i Teheran i går.

Hatefullt
Presidenten fornektet også i 2005 jødeutryddelsene under andre verdenskrig. Han gjentok i går uttalelsene, samtidig som store mengder motstandere igjen marsjerte i gatene i den iranske hovedstaden.

- Ned med diktatoren, ropte massene - men det var president Ahmadinejad som opptok verdens ledere.

- Å fornekte Holocaust er en grunnløs, hatefull og ubegrunnbar ting å gjøre, slo Barack Obamas pressetalsmann Robert Gibbs fast i et tilsvar til Ahmadinejad, gjengitt hos BBC.

Samtaler
Hillary Clinton uttalte etter tiraden at Iran nå kunne vente seg ytterligere isolasjon, mens Storbritannias utenriksminister David Milliband ba verden stå opp og ta avstand fra uttalelsene til Irans president.

SINNE: Disse bildene er tatt i juli. Nå protesterer igjen folk i Teheran. Foto: EPA/Scanpix
SINNE: Disse bildene er tatt i juli. Nå protesterer igjen folk i Teheran. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Den britiske statskanalen rapporterer likevel at USA, på tross av den høylydte motstanden mot Ahmadinejads uttalelser, ikke lar disse stå i veien for at USA kan avholde samtaler med Iran under FN-møtet senere denne måneden.

Sammenstøt
Reformtilhengere trosset i går forbudet mot å demonstrere, og marsjerte ut i gatene i Teheran.

Den såkalte Qods-dagen, som var i går, brukes tradisjonelt til å uttrykke motstand mot Israels okkupasjon av palestinske områder.

Men opposisjonen benyttet denne dagen til å markere motstand mot at Mahmoud Ahmadinejad får fortsette som president, tross advarsler fra den fryktede Revolusjonsgarden.

Demonstrasjonene førte til sammenstøt både med tilhengere av det sittende regimet og med opprørspoliti, ifølge øyenvitner.

To ledende opposisjonspolitikere ble angrepet under demonstrasjonene.

Måtte rømme

Tidligere president Mohammed Khatami, som regnes som reformvennlig, ble angrepet av tilhengere av det sittende regimet. Khatami måtte få hjelp av opprørspoliti for å komme seg unna.

Også opposisjonslederen Mir Hossein Mousavi ble utsatt for angrep og tvunget til å forlate markeringen av Qods-dagen.

En rasende folkemengde gikk løs på Mousavis bil, meldte det offisielle iranske nyhetsbyrået IRNA.


PROTESTER: Disse bildene er tatt i juli. Nå protesterer igjen folk i Teheran. Foto: REUTERS/Reuters via Your View/Scanpix
PROTESTER: Disse bildene er tatt i juli. Nå protesterer igjen folk i Teheran. Foto: REUTERS/Reuters via Your View/Scanpix Vis mer
STORE FOLKEMENGDER: Disse bildene er tatt i juli. Nå protesterer igjen folk i Teheran. Foto:   REUTERS/Farhad Rajabali/Gooya News/Scanpix
STORE FOLKEMENGDER: Disse bildene er tatt i juli. Nå protesterer igjen folk i Teheran. Foto: REUTERS/Farhad Rajabali/Gooya News/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling