«Holocaust er en myte»

Irans president er ute med nye jødefiendtlige uttalelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først ville han fjerne Israel fra kartet. Nå kommer Irans president Mahmoud Ahmadinejad med nye utfall:

- De (europeerne, red.anm) har skapt en myte om at jødene ble massakrert. Og de plasserer denne myten over Gud, religionen og profetene, sier Irans president Ahmadinejad i en direktesending på tv, skriver BBC.

Den iranske presidenten ber nå Europa, USA eller Canada om å danne en jødisk stat hos seg selv - i stedet for i Midtøsten.

Sivilisasjonskamp

Det er ikke noe nytt at iranske ledere går hardt ut mot Vesten. Men - ingen iranske ledere har gått så langt som den nyvalgte presidenten Ahmadinejad. Han mener at Vesten har skadet muslimene, invadert deres land og stjålet deres rikdom.

- Hvis deres sivilisasjon er bygget på aggresjon, på å gjøre undertrykte folk hjemløse, på å undertrykke rettferdighetens stemmer og å bringe fattigdom til flesteparten av verdens befolkning.. Da kan vi høyt si at vi hater deres tomme sivilisasjon, raser presidenten ifølge nyhetsbyrået Ap.

Presidentens synspunkt står i sterk kontrast til hans forgjenger, Irans tidligere president Mohammad Khatami, som måtte gå av etter å ha sittet i presidentstolen i to fulle perioder . Khatami ble sett på som en moderat politiker som ønsket dialog. Khatami jobbet også for en forsiktig tilnærming mellom Iran og USA.

Israel ber om støtte

Israel håper den iranske presidentens uttalelser vil vekke reaksjoner i Europa.

- Vi håper disse ekstreme kommentarene av Irans president vil få det internasjonale samfunnet til å åpne øynene sine og kaste alle illusjoner om dette regimet, sier den israelske UD-talsmannen Mark Regev til AFP.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er på WTO-møte i Hong Kong, og Dagbladet.no har ikke fått kontakt med ham i dag. Pressemedarbeiderne i norsk UD viser til utenriksministerens uttalelser mot Ahmadinejad i oktober, da han ønsket å slette Israel fra kartet:

«Jeg tar sterk avstand fra den iranske presidentens uttalelse om at staten Israel bør utraderes fra kartet. Uttalelsen er ikke bare urimelig, men strider også mot bred internasjonal rettsoppfatning», sa utenriksminister Støre i en kommentar.

  • Det er ikke første gang at den forholdsvis nyvalgte presidenten har gått knallhardt ut mot Israel. I forrige uke sa Ahmadinejad at han ikke aksepterte at seks millioner jøder ble drept av nazistene. Uttalelsene ble kraftig fordømt. Presidenten skapte også sinne da han i oktober sa at han ønsket at Israel skulle ble slettet fra kartet.
<B>STORKJEFTA PRESIDENT:</B> Mahmoud Ahmadinejad ble valgt til Irans president i juni i år. Siden den gang har han kommet med en rekke svært jødefiendtlige uttalelser.