SØKER ETTER BROREN 68 ÅR SEINERE:  Menachem Bodner har fått hjelp til å lage en Facebook-gruppe der han har lagt ut bilder av det som skal være tvillingbroren hans. De to mistet hverandre da tyskerne rømte konsentrasjonsleirene ved slutten av andre verdenskrig. Siden har Bodner vært sikker på at broren finnes et sted der ute. Skjermdump: Facebook
SØKER ETTER BROREN 68 ÅR SEINERE: Menachem Bodner har fått hjelp til å lage en Facebook-gruppe der han har lagt ut bilder av det som skal være tvillingbroren hans. De to mistet hverandre da tyskerne rømte konsentrasjonsleirene ved slutten av andre verdenskrig. Siden har Bodner vært sikker på at broren finnes et sted der ute. Skjermdump: FacebookVis mer

Holocaust-overlevende starter Facebook-gruppe for å finne tvillingbror som forsvant etter krigen

Fikk bekreftet at han finnes 68 år etter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Menachem Bodner (72) sier til The Daily Beast at han alltid har vært sikker på at han har en bror. Han har bare ikke klart å finne bevis.

- Hele livet har jeg følt at han er der ute, sier Bodner.

72-åringen, som nå lever som pensjonist i israelske Tel Aviv, var bare fire år gammel da han ble brakt til konsentrasjonsleir i Auschwitz. Derfor har han dårlig med minner fra perioden.

Fikk hjelp av slektsforsker Men da tyskerne rømte konsentrasjonsleirene i 1945, nevnte fireåringen sin bror overfor dem som seinere ble hans adoptivfamilie. I ettertid har han blitt gjenfortalt dette; og dermed har han hatt en sterk indikasjon på at broren eksisterer.

Med hjelp fra en profesjonell slektsforsker kan Bodner nå, 68 år seinere, med sikkerhet fastslå at tvillingen også var i live da krigen endte.

Ved hjelp av tilgjengelige registre basert på nazistenes dokumentering av grusomhetene under krigen, har slektsforskeren funnet ut at Bodner ble født som Elias Gottesmann, og at han har en tvillingbror med navn Jeno. Registrene er blant annet systematisert etter det unike nummeret hver fange fikk tatovert på armen.

Nå har Bodner og slektsforsker Ayana KimRon tatt til Facebook for å finne Jeno. Av den lille informasjonen de har funnet vet de at han var rundt fire og et halvt år da han var i Auschwitz og at han muligens ble adoptert av en kristen amerikansk familie. Brødrene ble født i Munkac, en liten by i Ukraina.

Enormt engasjement Facebook-gruppa har fått navnet A7734 som er nummeret Jeno har tatovert på armen. Og responsen har vært enorm. Blant annet har bildet av lille Jeno blitt delt over 60 000 ganger.

 SLIK SÅ HAN UT:  Dette bildet skal vise Jeno Gottesmann i en alder av cirka fire år. Foto: Facebook/A7734
SLIK SÅ HAN UT: Dette bildet skal vise Jeno Gottesmann i en alder av cirka fire år. Foto: Facebook/A7734 Vis mer

«Uansett navn eller sted har han en tatovering med A7734 på armen. Og broren håper fortsatt å møte ham. Vær så snill og hjelp oss å spre dette», står det på siden.

Og selv om engasjementet hittil ikke har gitt resultater, er Bodner svært glad for alle tilbakemeldingene.

- Jeg ble forbauset over alle kommentarene, og jeg er veldig takknemlig for hver og én av dem, sier han.

 - ALLTID VÆRT SIKKER PÅ AT HAN ER DER UTE:  Det sier Menachem Bodner (72). Foto: Facebook/A7734
- ALLTID VÆRT SIKKER PÅ AT HAN ER DER UTE: Det sier Menachem Bodner (72). Foto: Facebook/A7734 Vis mer