Holocaust-overlever Eva Kor er død

Eva Kor overlevde holocaust, men tilbrakte livet etter krigen til å kjempe for tilgivelse. Torsdag gikk hun bort, 85 år gammel.

DØD: Eva Kor har siden holocaust brukt flere tiår på foredrag, dokumentarer og biografier om det hun opplevde under krigen, og veien til tilgivelse. Foto: AFP/NTB/Scanpix
DØD: Eva Kor har siden holocaust brukt flere tiår på foredrag, dokumentarer og biografier om det hun opplevde under krigen, og veien til tilgivelse. Foto: AFP/NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kor har det siste året hatt både hjerteoperasjon og pustevansker, ifølge sønnen Alex Kor.

- Min mor hadde ikke likt det at jeg gråter. Hun pleide å be folk om å ikke gråte, men heller jobbe for å gjøre verden et bedre sted. Det er hennes arv. Det er hennes gave, sier sønnen.

Kor var en jødisk rumener som i 1944, da hun var ti år gammel, ble sendt til Auschwitz, der store deler av hennes familie ble drept. Hun ble også utsatt for eksperimenter av doktor Josef Mengele.

Etter krigen flyttet hun til den amerikanske delstaten Indiana, og giftet seg med en annen holocaust-overlever. I USA skrev hun bøker og holdt foredrag om sin historie, om veien videre og om tilgivelse.

Hun fortalte VG i 2015 at marerittene om konsentrasjonsleiren forsvant da hun først bestemte seg for å tilgi. Hun tilga den tidligere SS-mannen Oskar Gröning, kjent som «regnskapsføreren i Auschwitz», i retten.

I 2015 ble hun også kontaktet av Rainer Höss, barnebarnet til den fryktede kommandanten Rudolf Höss som var øverste leder for Auschwitz. Rainer ba Eva om å være hans adoptiv-bestemor, og hun takket ja. Selv Mengele har hun tilgitt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer