Holst kunne blitt generalsekretær i NATO

Johan Jørgen Holst hadde den største muligheten til å bli generalsekretær i NATO. Gro Harlem Brundtland ville ikke, Thorvald Stoltenberg var ikke amerikanernes favoritt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En høytstående kilde i Det hvite hus har gitt uttrykk overfor meg at Holst var førstevalget, sier Leif Mevik. Han er forfatter av boken «Det nye NATO» som ble lansert i går.

- Holst hadde kanskje ikke den klareste støtten i alle EU-kretser, han var for flink. Men han hadde den rette bakgrunnen som forsvars- og deretter utenriksminister. Han hadde antakelig fått støtte fra Tyskland og USA, sier tidligere NATO-ambassadør Mevik. Som NATO-ambassadør fra 1992 til i fjor har han opplevd tre generalssekretærer på nært hold: tyske Manfred Wörner, belgiske Willy Claes og spanske Javier Solana. I boken gir han et glimt inn i internasjonal storpolitiske korridorer.

Sterke norske kort

Meviks mener at hvis skjebnen ikke hadde grepet inn, kunne en nordmann fått denne stillingen. Manfred Wörner hadde hele tiden sett på Johan Jørgen Holst som sin etterfølger, og han tok det meget tungt da Holst døde av hjerneslag i januar 1994.

Mevik mener at Norge ikke får noen ny sjanse før etter at Norge eventuelt er blitt medlem av EU.

- Men jeg er ikke i tvil om at hvis Gro Harlem Brundtland ønsket jobben sterkt nok og hadde tatt en telefon til Bill Clinton og Helmut Kohl, så hadde hun blitt generalsekretær i stedet for Javier Solana. Mevik bekrefter at både Thorvald Stoltenberg og Gro Harlem Brundtland ble oppfattet som kandidater på senere tidspunkt, men at det aldri ble drevet noen valgkamp for dem, skriver Bergens Tidende.