Homo-blad kårer Vladimir Putin til årets navn

«Hva i all verden har de gjort?», var LLH-leder Bård Nylunds første reaksjon.

UHYGGELIGE ASSOSIASJONER: Plasseringen av tittelen som årets navn - «Person of the Year» - er ikke tilfeldig valgt. Bildet viser en del av forsida på homo-bladet The Advocate.
UHYGGELIGE ASSOSIASJONER: Plasseringen av tittelen som årets navn - «Person of the Year» - er ikke tilfeldig valgt. Bildet viser en del av forsida på homo-bladet The Advocate. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

The Advocate, USAs eldste og største magasin for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, har gjort et uventet valg i sin kåring av årets person for 2014.

Russlands president Vladimir Putin har fått den vanligvis høythengende tittelen.

- «Hva i all verden er det de har funnet på?», var min umiddelbare reaksjon da jeg hørte det, forteller lederen i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) i Norge, Bård Nylund.

Men det var før han fikk høre The Advocates begrunnelse.

- Hitler-paralleller På forsida av den siste utgaven av The Advocate, hvor kåringen presenteres, er det et stort portrett av Vladimir Putin.

Tittelen «Person of the Year» er plassert rett under nesa til den russiske presidenten, på en måte som Putin selv neppe er særlig fornøyd med.

Plasseringen er slett ikke tilfeldig, bekrefter The Advocates sjefredaktør Matthew Breen i et intervju.

- Det er unektelig paralleller i måten Putin gjør homofile og lesbiske til syndebukker, og måten nazistene gjorde jøder, homofile, lesbiske Jehovas vitner og romani-folket til syndebukker, sier han til mote- og kulturmagasinet Dazeds nettutgave.

Breen var forberedt på sterke reaksjoner.

- Vi visste at vi kom til å få svært polariserte reaksjoner på coveret. Men formålet var å svare på spørsmålet: «Hvem hadde størst innvirkning på lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i 2014?» En effekt er å beholde behandlingen av «skeive» russere som et samtaleemne også etter Sotsji. Verden må ikke glemme hva som skjer der nå da De olympiske lekene er over, sier Breen.

- Ekstrem ideologi I The Advocates artikkel med begrunnelsen for valget av Putin beskrives forholdene for seksuelle minoriteter etter at den tidligere KGB-mannen Putin kom til makten.

«Et korstog», skriver magasinet om det som foregår.

- Siden han vant sin tredje periode i 2012, har Putin blitt stadig mer autoritær, og hans homofiendtlige ideologi stadig mer ekstrem, står det i artikkelen.

Blant eksemplene det vises til, er loven fra 2013 som kriminaliserer informasjon som fremmer «ikke-tradisjonelle seksuelle holdninger» og hans uttalelser før De olympiske lekene i Sotsji om at homofile ikke hadde noe å frykte så lenge de lot russiske barn være i fred.

Totalitære trekk The Advocate skriver at Putins homo-fiendtlighet er del av en strategi om å bygge en felles nasjonal identitet med et tydelig skille mellom «russiske» og «vestlige» holdninger, og at dette skjer i samarbeid med den ortodokse kirken.

BALANSEGANG: - Det er alltid en balansegang i forhold til sammenlikninger med andre verdenskrig og Hitler, men når det er sagt, er det ikke tvil om at Putin har en holdning til seksuelle minoriteter som kan minne om en viss annens holdninger, sier Bård Nylund, leder av Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH). Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET
BALANSEGANG: - Det er alltid en balansegang i forhold til sammenlikninger med andre verdenskrig og Hitler, men når det er sagt, er det ikke tvil om at Putin har en holdning til seksuelle minoriteter som kan minne om en viss annens holdninger, sier Bård Nylund, leder av Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH). Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET Vis mer

- Uten Putins personlige agenda med å bruke homofobi som et redskap for å beholde sin posisjon, tror jeg ikke kirkens egen homofobi ville ha nådd et slikt nivå, sier Julie Dorf i det amerikanske Rådet for global likhet, som jobber for seksuelle minoriteters rettigheter internasjonalt, til The Advocate.

Magasinet beskriver tiltakende totalitære trekk i det russiske samfunnet, og at dette blant annet har gjort Russland til det femte farligste landet for journalister.

Nylund fikk sansen Etter at Dagbladet har lest opp flere avsnitt fra The Advocate, og forklart hvordan magasinet begrunner kåringen av Putin til årets navn, sier LLH-leder Bård Nylund dette:

- «Hva i all verden er det de har funnet på?», var min umiddelbare reaksjon da jeg hørte det. Men nå, etter at jeg har hørt begrunnelsen, har jeg egentlig litt sans for det.

Nylund sier at Putin i 2014 har vært en «dominerende kraft» når det gjelder holdninger til seksuelle minoriteter, sammen med Ugandas president Yoweri Museweni som har innført strenge straffer for homofili.

- Går ikke The Advocate for langt, når de har et forsidebilde som gir assosiasjoner til Hitler?

- Det er alltid en balansegang i forhold til sammenlikninger med andre verdenskrig og Hitler, men når det er sagt, er det ikke tvil om at Putin har en holdning til seksuelle minoriteter som kan minne om en viss annens holdninger, sier Bård Nylund til Dagbladet.

Det var i kveld ingen tilgjengelig ved Russlands ambassade i Oslo som kunne kommentere The Advocates kåring av Vladimir Putin til årets person.

Faksimile av forsida til The Advocate
Faksimile av forsida til The Advocate Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer