Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Homo-boom på skjermen

Lesbiske Hanne Wilhelmsen i krimserien «Blind gudinne» på TV 2 er en filmhistorisk sensasjon. - Det er nytt at homofile og lesbiske blir framstilt positivt, ikke minst i norsk film. Det er ikke lenger problem-orientert å være homofil eller lesbisk, sier Brita Møystad Engseth..

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun er filmskribent i det lesbiske og homofile tidsskriftet Løvetannen.

- Tidligere ble homofile framstilt som noen frustrerte, småhåpløse individer. Nå har de fleste homofile og lesbiske rollefigurene, som den hardtarbeidende karrièrekvinnen Hanne Wilhelmsen, et normalt liv. Dette er ikke noe mindre enn en filmhistorisk begivenhet, selv i verdensammenheng, sier Møystad Engseth.

Hun mener at Hanne Wilhelmsen og Ellen i NRK-serien «Ellen», er de første lesbiske hovedpersonene i TV-serier - uten at dét er er hovedsaken.

- Positivt, men...

«Noe» har åpenbart skjedd, men ifølge Landsforeningen for Lesbisk og Homofil frigjøring, er det langt igjen til at homser og lesber blir akseptert:

- Vi registrerer en stadig strøm av henvendelser fra homofile som forteller om sine problemer, men det er klart positive signaler at homofile og lesbiske er representert i TV-serier og filmer, sier nestleder i foreningen, Morten Hagevik, til Dagbladet.

«Forviklingar»

Det startet med en håpløs homoparodi i komiserien «Forviklingar» tidlig på '80-tallet, og fortsatte med Steven Carrington i «Dynastiet». Siden har homofile og lesbiske vært med i mange TV-serier, foruten i filmer og reklame.

Nå har homofile sentrale roller i suksess-serier som «Ellen», «N.Y.P.D Blue», «Lov og rett i L.A.», «Melrose Place» og «Chicago Hope». I siste episode av «Landsbylegane», som gikk fredag kveld, sto også Danny fram som homofil.

Skjøvet grensene

I Norge har Roy i Simon Andersen skikkelse - som for øvrig åpent har stått fram som homofil - i TV 2s «Syv søstre» skjøvet grensene. Det samme gjelder TV 2s nye krimsatsning «Blind gudinne».

- Men det er viktig å huske at det er fortsatt bråk rundt Ellen og TV-serien i USA. Og her hjemme i Norge tror mange, ikke minst politikere, at homokampen er kommet langt med partnerskapsloven, sier Morten Hagevik.

- Slik er det ikke. Selv om disse signalene er positive, oppleves det ikke som noen stor forbedring for oss. I hvert fall ikke foreløpig, sier Morten Hagevik .