SNUDDE: Barack Obama snudde i sitt syn på homoekteskap, og gjorde det i sommer klart at han støtter homofiles rettigheter til å gifte seg. Det fikk homobevegelsen til å hylle presidenten, som her under Pride Parade i Los Angeles i juni i år. Foto: Jonathan Alcorn / REUTERS
SNUDDE: Barack Obama snudde i sitt syn på homoekteskap, og gjorde det i sommer klart at han støtter homofiles rettigheter til å gifte seg. Det fikk homobevegelsen til å hylle presidenten, som her under Pride Parade i Los Angeles i juni i år. Foto: Jonathan Alcorn / REUTERSVis mer

Homo-hurra for Obama

Fire nye stater sier ja til homoekteskap, og for første gang får en åpent homofil plass i Senatet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med Barack Obama gjenvalgt, et senat dominert av det demokratiske partiet og en kongress kontrollert av republikanerne, kan det i et øyeblikkbilde se ut som om USA har stått stille tross en intens valgdag.

Men sjefsstolen i Det hvite hus var ikke det eneste som var på valg, og USA har beveget seg. I fire stater kunne man stemme over homoekteskap, og i Washington, Maine, Maryland sa velgerne ja. I tillegg sa velgerne i Minnesota nei til å forby homoekteskap.

Samtidig blir demokratiske Tammy Baldwin fra Wisconsin det første åpent homofile medlemmet av Senatet.

Obama snudde i sommer - I dag har ekteskapsrettigheter for alle spredd seg til Maryland, og gitt tusenvis av par muligheten til å binde seg for livet gjennom ekteskapet. Dette er en milepæl for den enkle sannheten om at når amerikanere blir klar over virkeligheten for mange av sine naboer og venner, har de ikke noe annet valg enn å stemme for likhet, uttalte Chad Griffin, president i Human Rights Campaign, den største organisasjonen som kjemper for homorettigheter i USA, til Huffington Post.

Det er første gang amerikanske velgere har tatt stilling til spørsmålet etter at Obama i mai i år sa følgende til ABC News:

- Det kom til et punkt der jeg konkluderte med at det for meg personlig er viktig å gå ut med min støtte til at par av samme kjønn skal kunne gifte seg.

Mitt Romney kommenterte Obamas homo-ja på en pressekonferanse samme dag.

- Mitt syn er at ekteskapet skal være et forhold mellom en mann og en kvinne. Det er min preferanse, men jeg vet at dette er et ømtålig spørsmål for mange. Men dette er altså det synet jeg har.

Fortsatt brede forbud Før valget var homoekteskap tillatt i seks stater, Vermont, Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire og New York, i tillegg til the District of Columbia. Samtidig har 41 stater forskjellig lovgivning som forbyr det.

Ifølge en studie gjennomført av den moderate tenketanken Third Way, har oppslutningen om homoekteskap steget med 16 prosent siden 2004. Det skriver LA Times.

Marijuana-ja Samtidig er det flyttet på individuelle rettigheter også i andre enkeltstater, imidlertid på et litt annet plan enn muligheten til å velge livspartner.

En annen konsekvens etter at stemmene er talt opp, er at statene Colorado og Washington blir de første til å legalisere produksjon, salg og oppbevaring av marijuana ment for rekreasjonsbruk. Andre stater har tidligere legalisert medisinsk marijuana, og etter tirsdagens valg omfatter det også Massachuttes.

Samtidig rykket den demokratiske guvernøren i Colorado, John Hickenlooper ut og advarte sine innbyggere mot å tro at det nå var fritt frem for marijuana-bruk.

- Velgerne har talt og vi respekterer deres vilje. Dette vil bli en komplisert prosess som vi akter å følge opp tett. Likefullt, føderal lov slår fortsatt fast at marijuana er et illegalt narkotisk middel, sa Hickenlooper.

VANT: Også under seierstalen i Chicago understreket Barack Obama at alle skal ha de samme mulighetene til å lykkes i USA. Foto: Chip Somodevilla / Getty Images / AFP
VANT: Også under seierstalen i Chicago understreket Barack Obama at alle skal ha de samme mulighetene til å lykkes i USA. Foto: Chip Somodevilla / Getty Images / AFP Vis mer