Homo med måte

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FRP-BYRÅD SYLVI LISTHAUG sier i Dagbladet at det svekker de homofiles sak når halv- og nesten helnakne menn danser rundt i Oslos gater. Homofile skal riktignok få feste og feire når og hvor de vil for Listhaug – og mange har tydeligvis «en voldsom trang til å markere seg». Men Frp-byråden mener dansende homser under paraden i Oslo på lørdag kan føre til mindre toleranse for homofile. For når «grasrota rundt omkring i landet får se slike bilder, bidrar det ikke til større toleranse», forklarer Listhaug.

Sylvi Listhaug vil beskytte folk – eller folk flest som det heter i Frp – mot bilder av homofjoller i tanga, trikot og paljetter. Moralen er: Homsing er ok, men må det være så mye homsing? Er dette nå nødvendig? Innvandrere er ok, men må de være så svarte? Rock er ok, men må det være så bråkete? Kan ikke homoene være akkurat som oss? For det er ikke bra å være annerledes. Eller har det seg faktisk slik at helsebyråden har fått rørende omsorg for homofiles rettigheter? Neppe.

I INTERVJUET passer Listhaug på å understreke at hun er imot alle former for diskriminering. Hun er altså ikke så sneversynt og gammeldags at hun er imot homofile som sådan – bare når de danser halvnakne rundt. Før Frp ble en veldrevet, stor partiorganisasjon var de populistiske utspillene som kom fra den kanten, ofte drøye og slumsete i formen – og dermed utsatt for kritikk. Nå legges helgarderinger konsekvent inn. Listhaug forsikrer og at hun kjenner mange homofile. Hun jobber faktisk sammen med byrådsleder og rikshomse Erling Lae. Hun demonstrerer sin egen dobbeltmoral og Frp’s velkjente dobbeltkommunikasjon. Ansvarlige Frp som er mot diskriminering. Populistiske Frp som kjenner folks fordommer og villig bidrar til opprettholdelsen av disse. Tale med to tunger. Og gevinst i pose og sekk.

FRP – PARTIET FOR FOLK FLEST – er nå samlet på FrpCamp i Bø i Telemark. Her drilles valgkamp – politiske standpunkter og retorikk. Listhaug spiller på fordommer. Felles ekteskapslov og økende normalisering av homofili til tross, homofobien lever i verste velbefinnende – som hatske utsagn i skolegårder og sladder i bygdene. For dem som lider av homofobi light blir dansende homoer i hovedstaden bare for meget. Eller som en kollega av meg formulerer det: Det bor en Frp i oss alle, og det vet Frp. Partiets politikk er som kjent til enhver tid å mene det Frp vet at folk flest mener og yte minst mulig motstand. Frp er et farlig parti for minoriteter.

DOBBELTKOMMUNIKASJON er svært effektivt i debatter om innvandrere og asylsøkere. For Frp har selvsagt ikke noe imot innvandrere – men de bør nok helst være vestlige og ikke stikke seg for mye ut. Frp er bare mot kriminelle innvandrere og muslimer som kommer hit for å bedrive snikislamisering, for ikke å snakke om grunnløse asylsøkere som egentlig bare er utspekulerte lykkejegere, og så videre og videre. Det gjelder å holde fast ved at disse menneskene som kommer hit i alle fall ikke er som oss – eller folk flest.

FRP ER I BØ mens Skeive dager pågår i Oslo, arrangert av Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. Paraden er blitt en sommertradisjon i Oslo, det karnevalet hovedstaden ellers ikke får til. Homoene klarer bare ikke å unngå verken estetikk og morsom utagering. Paraden er humor, politikk, fest og framvisning. Homotoget er spydspissen for homobevegelsen der hele homokulturen får vise seg fram – fra de nye kjernefamiliene med barnevogn til utagerende dragqueens og kroppete machohomser.

SUBKULTURENE er viktig for homobevegelsen, for det er ikke lenge siden alt som hadde med homofili å gjøre var tvunget til å være en subkultur. Noen kritiserer nå bevegelsen for å ha blitt for mainstream. Blir grensene for hvordan mennesker skal leve og føle fortsatt for snevre – bare i nye innpakninger? Skal alle dyttes inn i kjernefamilier? Men også de ressurssterke homofamiliene tilhører en minoritet. De møtes av «nok får være nok»-argumenter: Så får de lov til å gifte seg, men begynner straks å mase om å få barn. De får gå i tog, men må de kle av seg? Blir det aldri nok? Nei. Selvsagt ikke. Kamper må igjen vinnes. Nye diskriminerte grupper trekkes fram. Endringen av navnet Landsforeningen for homofile illustrerer det, når er også bifile og transpersoner kommet med. Beklager Sylvi, det blir aldri nok toleranse. .

JEG TROR Listhaug bommet denne gangen. For var ikke dette utspillet vel moralistisk og surpomp? Hva skader hud og litt lakk og lær? Man behøver da ikke ha vinterklær på når sommeren endelig er kommet. I Bø underholdes Frp-erne i lyse sommerkvelder av artister som Stephen Ackles, Ole Ivars, Trine Rein og Boney M. Hallo, Boney M! Snakk om dansende, utagerende homoikoner med veldig lite klær.