Homo-partiet Høyre

Høyre er blitt partiet som mer enn noen andre i norsk partiflora bidrar til å rive ned fordommene mot homofili. I går ble Bent Høie fra Stavanger nominert til førsteplass på Rogaland Høyres stortingsvalgliste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor prydet Høie førstesida i Rogalands Avis etter at han hadde inngått partnerskap med Dag Terje Solvang. Oslo Høyres to stjerner, Per-Kristian Foss og Erling Lae, har begge stått fram som homofile.

Liberalt

- Jeg tror at Høyre har en slik åpenhet fordi partiet er moderne og liberalt. Samtidig må vi ikke underslå at samfunnsutviklingen har vært positiv - til fordel for homofile - de siste åra, sier Bent Høie til Dagbladet. Høyres finanspolitiske talsmann, Per-Kristian Foss, sto åpent fram som homofil i forbindelse med årsmøtet i Oslo Høyre for ganske nøyaktig ett år siden.

Sjefen i Oslo

Sjefen for Oslos byregjering, Erling Lae, har vært åpen homofil i nærmere 20 år, og etter eget sigende aldri hatt problemer med det. Han bor sammen med presten Jens Torstein Olsen, landskjent etter at han fikk jobben som prest i Majorstuen menighet i Oslo. Å få en homofil prest var ytterst provoserende for deler av Kirken. Biskopene hadde krisemøte, og reaksjonene var harde. Men slik er det ikke i Høyre.

Erling Lae tok jobben som byrådsleder etter utallige oppfordringer fra partiet.

- Når jeg nå stiller til valg for Rogaland Høyre, tror jeg ikke min seksuelle legning vil ha noen betydning for oppslutningen. Jeg er ikke blitt møtt med skepsis, snarere tvert imot. Og dessuten har jo ikke seksuell legning så mye med hvordan jeg vil arbeide som politiker på Stortinget, sier Høie. Hans partifelle Inger Stolt-Nielsen, som i går tapte nominasjonskampen i Rogaland, sier til Dagbladet at hun mener kandidaters seksuelle legning er uinteressant.

- For meg er det komplett uinteressant om politikere er homofile. Folk flest mener det samme. Spørsmålet er om du gjør en god jobb, sier hun.

Betyr ikke noe

Også Høyres generalsekretær, Eirik Moen, er glad for at partiet går foran med et godt eksempel.

- Årsaken er nok at Høyre gjennom mange år har vært et liberalt og åpent parti. Det er dessuten helt klart at holdningene blant folk flest er blitt endret, sier Moen. Han tror heller ikke at det vil få noen konsekvenser ved valget.

- Jeg tror ikke kandidatenes seksuelle legning betyr så mye, verken positivt eller negativt. Og slik bør det også være, sier Moen til Dagbladet.

Høres førstekandidat i Rogaland, Bent Høie, tror Høyre har en slik åpenhet fordi partiet er moderne og liberalt.